Палмите се завръщат по варненските улици
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 03.04.2013Коментари ()888
© Impact Press Group
По какво се познава, че лятото във Варна наближава? Естествено, по палмите, завещани на града ни от вече сдалия властта кмет Кирил Йорданов. Екзотичните дървета в саксии вече започнаха да се появяват по варненските улици и площади със затоплянето на времето, и ако се спази традицията от последните години, ще остават там до октомври, докато силните есенни ветрове започнат да ги преобръщат.

Палмите като украшение на градската среда се появиха във Варна през 2008-а. Тогава бившият кмет Кирил Йорданов обясни, че те не са някаква екзотична приумица, а част от плана централният варненски пейзаж да придобие подчертан ретро характер. Палми са украсявали града ни и през 30-те години на ХХ век, което даде основание те пак да станат част от курортната му атмосфера.

Голяма част от обществеността на Варна обаче сметна тяхното поставяне за излишен лукс, още повече след като стана ясно, че купуването и поддръжката на тропическите дървета в саксии струва по над 3000 лв. на местния бюджет.

Първоначално договорът за палмите беше за срок от 10 години, тоест до 2018-а, и за момента не е ясно дали той е коригиран по някакъв начин. Един от доводите, които привеждаше Кирил Йорданов в полза на разполагането на палмите в града ни, беше, че варненци и туристите ги харесвали единодушно, както сочела специална анкета.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Palmite-se-zavrushtat-po-varnenskite-ulici-425073
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.