Реализират обекти на ВиК-инфраструктурата във Варна с европейски пари
Автор: Екип Varna24.bg 13:11 / 17.04.2013Коментари ()986
© Varna24.bg
16 обекта на ВиК-инфраструктурата във Варна ще бъдат реализирани с европейски средства. Това стана ясно при представянето на проекта "Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по Оперативна програма "Околна среда".

Проектът включва изработването на предпроектни проучвания, идейни проекти, инженерно-геоложки проучвания и технически проекти на ВиК-инфраструктурата на 16 обекта на територията на община Варна по обособени позиции и изработване на план за управлението на водите на общината.

Проектът е с продължителност осем месеца, а стойността му е над 9 110 000 лв. Основната цел на проекта е постигането на техническа и проектна готовност за изграждане на канализацията, водоснабдяването и три колектора за битови и дъждовни отпадъчни води на общо 16 обекта във Варна и околностите.

Един от най-важните резултати в изпълнението на проекта ще бъдат изготвените 16 качествени и пълни инвестиционни проектни предложение за изграждане, реконструкция и модернизация на ВиК мрежата на град Варна и свързаните селищни образувания. Предвижда се канализация и водоснабдяване на кв. "Бриз" и местност "Св. Никола", където цялата съществуваща водопроводна мрежа е в изключително лошо техническо експлоатационно състояние, дължащо се на амортизации на етернитовите водопроводи. Ще се изгради горнопоясен колектор на улиците "Пирин" и "Битоля", който ще поема битовите и дъждовни води на част от централната част на града, която е силно претоварена, а през най-натоварения сезон - летния, сериозен проблем представляват и преливанията в сух време към Черно море.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Realizirat-obekti-na-ViK-infrastrukturata-vuv-Varna-s-evropeiski-pari-427774
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.