Интегрират роми от Варненско по проект
Автор: Екип Varna24.bg 17:05 / 19.04.2013Коментари ()1884
© Varna24.bg
Роми от варненската община Аврен ще бъдат интегрирани по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Днес на пресконференция Даниела Петрова, ръководител на проекта представи свършеното в рамките на 12 месеца.

Стойността на дейностите е 132 000 лева. В Аврен е направено анкетно проучване сред представители на ромската общност в населеното място, служители на общинската администрация и такива от "Социално подпомагане". Резултатите от проучването показват, че през последната година спрямо 10 % от анкетираните е проявявана дискриминация отчасти, при откриване на банкова сметка или ползване на частни услуги. Данните показват, че няма завишаване на престъпността сред ромския етнос, в сравнение с други групи на обществото в района. Около една шеста или 902-ма от населението на община Аврен са роми.

Осъществено е и работно посещение в община Венафро в Италия с цел проучване на добри практики за интеграция на ромите. Създадена е и партньорска мрежа с изграден интернет портал. След приключване на проекта на 30 април ще бъде създадена ромска неправителствена организация, чрез която според експертите най-лесно ще се осъществят интегративните процеси чрез информираност за правата на етноса, социално включване и др.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Integrirat-romi-ot-Varnensko-po-proekt-428312
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.