377 пешеходци са наказани за неправилно пресичане във Варна през 2012 г.
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 25.04.2013Коментари ()805
©
Анализ на пътнотранспортния травматизъм с участието на пешеходци през 2012 год. за територията на Област Варна:

През 2012 год. на територията на област Варна са регистрирани общо 3986 ПТП, като 678 от тях са тежки с 37 загинали и 833 ранени. От посочения брой тежки ПТП, 235 са с участието на пешеходци. При тях са загинали 9 пешеходци, а други 242 са ранени.

Основните причини за възникване на ПТП с участието на пешеходци са нарушения на ЗДвП, допуснати, както от водачите на МПС, така и от самите пешеходци в качеството им на участници в пътното движение. Поради допуснати нарушения от страна на водачи на МПС, изразяващи се основно в отнемане предимство на пешеходец, са регистрирани 218 тежки ПТП с 8 загинали и 225 ранени. Поради нарушения, допуснати от самите пешеходци, изразяващи се основно в неправилно пресичане на пътното платно, са възникнали 17 тежки ПТП с 1 загинал и 17 ранени.

От извършения анализ на обстановката по безопасност на движението се установи, че пътно-транспортния травматизъм с участието на пешеходци е най-висок в светлата част от денонощието, когато интензивността на автомобилните и пешеходни потоци бележи своя пик. На дневно осветление са регистрирани 174 тежки ПТП с пешеходци, при които са загинали 2 от тях, а други 184 са били ранени. В условията на сумрак са регистрирани 10 тежки ПТП с 2 загинали и 8 ранени пешеходци. В условията на изкуствено осветление, през тъмната част от денонощието са регистрирани 45 тежки ПТП с 1 загинал и 45 ранени, а на неосветени участъци през тъмната част от денонощието са възникнали 6 тежки ПТП с 4 загинали и 5 ранени.

В зависимост от възрастта, най-застрашени се явяват пешеходците в напреднала възраст. Причина за това е, че те имат забавени реакции и често намалена острота на зрението, поради което не възприемат и преценяват обективно дадената пътна ситуация. Силно застрашени са и децата, играещи и тичащи в близост до пътя. Техните реакции често са непредвидими и водачите на МПС следва да подхождат с особено внимание и към тях. В потвърждение на казаното, разпределението на пешеходците пострадали при ПТП, в зависимост от тяхната възраст е следното:

-Във възрастовата група над 64 години през 2012 год. са загинали 6 души, а други 64 са били ранени.
-В най-широката възрастова група - от 25 до 64 години са загинали 2, а 103 са ранени.
-В групата от 21 до 24 години няма загинали, а са ранени 10 души. -В групата от 6 до 20 години също няма загинали, а са ранени 55 души.
-В групата под 6-годишна възраст има загинало 1 дете и 10 ранени.

От извършения анализ и изнесените статистически данни се затвърждава тенденцията, че пешеходците са най-уязвимата и застрашена група участници в пътното движение. В тази връзка усилията на полицейските служители от ОД на МВР-Варна са насочени в три основни направления, както следва:


- Контролна дейност, свързана с установяване и санкциониране на нарушения на ЗДвП, допускани както от водачите на МПС спрямо пешеходците, така и от самите пешеходци.
- Превантивна дейност - насочена основно към изграждане на по-висока култура по безопасност на движението сред подрастващото поколение
- Дейност, свързана със създаване на по-добри условия за безопасно движение и извършвана съвместно с администрациите, стопанисващи пътната и улична мрежа.

В подкрепа на казаното можем да посочим големия обем от дейности, извършени от служителите на ОД на МВР-Варна през 2012 год., а именно:

В резултат на контролната на дейност през 2012 год. бяха санкционирани 126 водачи на МПС отнели предимство на пешеходци. На същите са съставени 73 акта и наложени 53 глоби по фиш. Наложени са наказания на 377 пешеходци, нарушили правилата за движение по пътищата, като за същите има съставени 65 акта и наложени 312 глоби по фиш.

Изготвени и изпратени са множество предложения до Община Варна, свързани с обезопасяване на улични отсечки, "повдигане" на пешеходни пътеки, осветяване на пътни участъци и други, пряко кореспондиращи с безопасността на пешеходното движение.

По направление на превантивната дейност - През месец януари 2012 - участие на служители от сектор "Пътна полиция" в тематична родителска среща по проекта "Нов диалог с младия родител: "Мамо, татко, готови ли сте за мен?", част от който е и обучението в безопасно поведение на пътя - тема "Дете пътува в автомобил";

През месец февруари 2012 г. - участие на служител от сектор "Пътна полиция" в открито занятие по пътна безопасност, като характерното за занятието беше включването в дискусиите и беседата на родителите на децата;

През месец април се проведе поредното мероприятие - състезание под надслов "Училище по безопасност" като част от кампанията "Пази детето на пътя", в което участваха 60 ученика от пети клас на четири варненски училища и деца от ОДЗ "Делфинче" С цел предпазване на децата от пътно- транспортни произшествия, състезанието включи три модула с обучителен и състезателен характер:

1. Проверка познаването на основните правила за движение чрез назоваване на грешки на участници в пътното движение във видеоклипове заснети във Варна.
2. Оборудване и обезопасяване на велосипед и велосипедист/ скейтър или дете с ролери - обучители са специалисти от СБА - Варна и Българска Асоциацията за защита на пострадалите от ПТП.
3. Оказване на първа помощ и спасяване на пострадал при произшествие с подръчни средства - обучители са лекари от Регионална здравна инспекция - Варна и младежи - доброволци от БМЧК - Варна.

През месец юли - участие на деца от четири детски градини в занятие посветено на Европейския ден по пътна безопасност - Варна, организирано от ОД на МВР Варна в партньорство с Областна управа Варна и дирекции "Превенции" и "Образование" при община Варна и Българска асоциация за защита на пострадалите при ПТП.

През месец септември - откриване на интерактивна площадка по безопасно поведение на пътя на територията на ОДЗ "Делфинче" - мини полигон разчертан върху винил. През годината служителите на сектор "ПП" - ОДМВР - Варна участваха активно в подготовката на площадката, като консултираха ръководството на учебното заведение относно правилното й изпълнение в съответствие с изискванията на ЗДвП. На тържеството служителите на пътна полиция участваха и в част от игрите по пътна безопасност с децата.
През месец ноември
- занятие по БД в ОДЗ "Звездичка" с трета и четвърта възрастова група.
- Занятие по безопасност и основни етични норми на поведение на пътя от участниците в движението с СОУ "Гео Милев" с участие на 50 деца от пети и шести клас.
С представители на Община Варна - Дирекция "Превенции", ОУПБЗН, директори на детски учебни заведения и издателства бе проведена "Кръгла маса" на която се дискутираха проблемите възникващи при обучението на децата по безопасност на движението с оглед с неговото унифициране.



https://www.varna24.bg/novini/varna/377-peshehodci-sa-nakazani-za-nepravilno-presichane-vuv-Varna-prez-2012-g-429378
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.