България на първо място в ЕС по процент на охраняемите железопътни прелези
Автор: Екип Varna24.bg 10:43 / 07.05.2013Коментари ()623
© Varna24.bg
България е на първо място в Европейския съюз по процент на охраняемите железопътни прелези, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура". У нас местата, на които авто и железен път се пресичат, са общо 788. 177 прелеза обаче все още са с ръчни бариери и се охраняват от хора.

Само от началото на годината у нас са станали осем инцидента на жп прелези, при което двама души са загинали, а шестима са пострадали, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Най-често срещаните нарушения на прелезите са свързани с преминаването на автомобили при спуснати бариери или редовно задействана сигнализация, съобщаваща за приближаването на влак, както и счупване или удряне на самите бариери.

България е сред водещите страни с най-много инциденти на жп прелези. Данните отчитат, че при 90% от инцидентите на жп прелезите са виновни участниците в движението, пресичащи железопътните линии. Всеки инцидент на прелез носи риск за живота и здравето на пътниците. В повечето случаи се нанасят материални щети, блокира се движението на влаковете и се променя графикът им.

В международния ден за безопасност на жп прелезите отговорните институции призовават да бъдем внимателни.

Източник: Нова телевизия



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bulgariya-na-purvo-myasto-v-ES-po-procent-na-ohranyaemite-zhelezoputni-prelezi-431024
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.