Спешните медици във Варна започват символични протести
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 27.05.2013Коментари ()491
© Varna24.bg
Спешните медици във Варна започват символични протестни действия заради поредния инцидент с техни колеги в София. По време на работа лекарите ще носят лентички "Не на насилието", тъй като по закон нямат право да стачкуват ефективно, заяви в ефира на Дарик д-р Десислава Кателиева.

"Протестираме не само за себе си, но и за пациентите. Когато техните близки се държат агресивно, не можем да бъдем достатъчно ефективни при оказването на медицинска помощ. Толкова агресия и недоверие към нас досега не е имало. Не ни търсете, ако не ни вярвате", коментира д-р Кателиева.

Нейните колеги настояват на инкриминиране на посегателствата над медици, както и за поставяне на паник-бутони в линейките и спешните центрове.

"Според Наказателния кодекс посегателствата над нас се третират като нападения над граждани, а не над длъжности лица. Недопустимо е пострадалите лекари сами да търсят правата си в съда чрез граждански искове. Не сме далеч от времето, когато всяка линейка трябва да има полицай", добави още д-р Кателиева. По думите й имало бум от молби на лекари за напускане на "Спешна помощ".



https://www.varna24.bg/novini/varna/Speshnite-medici-vuv-Varna-zapochvat-simvolichni-protesti-434648
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.