Нов шанс да смените личния си лекар от понеделник
Автор: Екип Varna24.bg 14:51 / 31.05.2013Коментари ()480
© Varna24.bg
От понеделник, 3 юни, всеки здравноосигурен пациент може да смени своя общопрактикуващ лекар. Смяната се извършва с регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Бланката може да се изтегли от началната страница на сайта на Националната здравноосигурителна каса.

С формуляра здравноосигурените лица отиват при новоизбрания от тях личен лекар и на място попълват личните си данни, както и данните на личния лекар, на когото представят и здравноосигурителната си книжка.
Не е необходимо здравноосигурените пациенти да уведомяват досегашния си личен лекар, че предприемат смяната му. Уведомяването става по служебен път чрез РЗОК.

При промяна на настоящия си адрес здравноосигуреното лице има право на нов избор на лекар, без да спазва определените годишни срокове. Както е известно, смяна на личен лекар се извършва два пъти в годината - през юни и декември.

Ако здравноосигурените граждани пребивават в друг здравен район за срок до един месец и трябва да получат медицинска помощ, могат да се обърнат към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие, като представят здравноосигурителната си книжка. Ако им се налага да пребивават в друг здравен район за срок от един до пет месеца, за да не остават без медицинска помощ, пациентите трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар. Това става с попълване на регистрационен формуляр за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва гражданите за периода на пребиваването им на новото място.

При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от общопрактикуващия лекар или от специалиста. Рецептите се изпълняват в аптеки, които имат договори за работа със здравната каса. При временен избор на личен лекар трябва да се знае, че след изтичане на срока постоянният избор на общопрактикуващ лекар се възстановява автоматично.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Nov-shans-da-smenite-lichniya-si-lekar-ot-ponedelnik-435413
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.