Храненето в детските градини на Варна - незаконно до вота
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 12.06.2013Коментари ()1136
© Varna24.bg
Изхранването на децата в 52 забавачки във Варна ще продължи да се осъществява по незаконен начин поне до изборите за кмет на 30 юни. Това стана ясно след заседание на просветната комисия към общинския съвет (ОбС). Директорите на градините от 3 месеца разписват заявки в разрез със закона.

В началото на т.г. Върховният административен съд реши, че кметството е нарушило Закона за общинската собственост през 2010 г., когато е предоставило на общинската фирма "Ученическо столово хранене" (УСХ) право 7 години да управлява безвъзмездно кухненските блокове в забавачките. С такива кухни разполагат 38 от градините.

С решение на ОбС от февруари директорите получиха право да се разпореждат със собствеността. На практика обаче до момента помещенията се управляват и от УСХ. Предложението да се назначат 159 кухненски работници в градините и двама технолози в общината, които да поемат работата от УСХ, още се лута между комисиите в ОбС.

Докато чакат, директорите правят заявки за храна до общинската фирма по незаконен начин. Те нямат право да извършват плащания над 24 000 лв. с ДДС за доставка на храна, без да е обявена обществена поръчка. Но и поръчка не могат да обявят сами, защото са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. "Лимитът го изчерпихме още през февруари. Сега заявките ни се разписват от финансовия отдел с особено мнение и предупреждение, че няма да бъдат валидирани", обяви Цонка Дечева, директор на ЦДГ "Изворче". Работна група ще изпрати своя доклад по казуса за съгласуване с правната комисия. Йорданка Юнакова (БСП) напомни, че промените ще касаят и съдбата на фирмата УСХ, която ще остане без работа, ако директорите поемат изхранването в градините.

Източник: в. "Труд"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Hraneneto-v-detskite-gradini-na-Varna-nezakonno-do-vota-437331
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.