4 от най-успешните родни композитори с песен на "Златни искри"
Автор: Екип Varna24.bg 15:57 / 21.06.2013Коментари ()1534
©
Четири от най-успешните родни композитори ще представят своя песен в Първия европейски фестивал за детска песен "Златни искри", който ще се проведе от 26.06. - 28.06. 2013 г. във Варна. Във фестивала ще вземат участие 12 песни от 9 страни, селектирани измежду 26 творби за деца.

Композитори от Азербайджан, Армения, Италия, Русия, Беларус, Украйна, Грузия, Македония и България ще представят свои песни на 26-ти и 27-ми юни, в първите две фестивални вечери, съответно в СОК "Камчия" край Варна и в новата аула на Икономическия университет. Българското участие в европейския фестивал "Златни искри", който е част от програмата на "Варна - кандидат за европейска столица на културата", е представено от Васил Делиев, Александър Савелиев, Красимир Гюлмезов и Светослав Лобушки.

Васил Делиев е автор на джаз, поп и рок песни, диригент. Ръководил е оркестри в България, Германия и Люксембург, където поставя легендарната рок опера на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос суперзвезда". Композира и детска музика.
Александър Савелиев е познат като човекът, работил с едни от най-известните български изпълнители като Емил Димитров, Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Васил Петров, Нели Рангелова, Петя Буюклиева и др. Негова песен се превръща в хит на Филип Киркоров в Русия.

Светослав Лобушки пише и аранжира песни много от изявените поп певци: Веселин Маринов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Миро от Каризма, Михаил Белчев, Петя Буюклиева, Хайгашод Агасян и др. Негови детски песни има включени във всеки учебник по музика за средните училища. Съавтор е на учебника " Аз и ти с букви, песни и игри".
Красимир Гюлмезов е талантлив композитор, певец, аранжор и пианист. Автор е на много хитове, изпълнени от Лили Иванова, Веселин Маринов, Нели Рангелова и други звезди на поп музиката. Част е от любимия на българската публика дует "Шик".

Организатор на Европейския фестивал за детска песен "Златни искри" е Фондация "Откритие".



https://www.varna24.bg/novini/varna/4-ot-nai-uspeshnite-rodni-kompozitori-s-pesen-na-Zlatni-iskri-439185
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.