Сашо Диков напусна Канал 3 и обвини новите собственици
Автор: Екип Varna24.bg 14:06 / 02.08.2013Коментари ()736
©
Програмният директор на "Канал 3" Сашо Диков заяви днес на специална пресконференция, че напуска телевизията заради грубо нарушаване на договорките с новите собственици - "Медийна инвестиционна организация" АД.

Диков заяви, че единственото му условие да остане начело на кабелната телевизия е било тя да запази свободата и независимостта си.

Уволнението на репортера Петя Петрова стана зад гърба ми, без никой да ме информира и да се допита до мен, каза той и допълни, че преди няколко дни новите собственици на телевизията са уволнили журналистката с мотива, че е отразила протест пред земеделското министерство, без да е потърсила гледната точка на другата страна.

По думите на Диков обаче ведомството е било потърсено за коментар, но такъв не е получен.

Това, че била "човек на Бойко Борисов" и прокарвала неговите интереси бил друг упрек на новите собственици към Петрова.

Според мен няма нищо лошо в това, ако Б.Б. дава информация и то от първа ръка, каза Диков и допълни, че самият той не е позволявал поръчкови материали и ако има такива, той първи щял да я изгони.

"Петя Петрова е "особен човек" - да, тя е заклета фенка на Бойко Борисов, но хората около него са пропищявали от нея, защото "тя му е казвала сума ти нелицеприятни неща за сумати ГЕРБ-ери из страната". Тя може да е всякаква, но е адски свестен и честен човек", каза Диков.

Който и да беше уволнен по този начин, щях да постъпя така, както постъпвам сега, отбеляза той и допълни, че отстраняването на човек от "Канал 3" по професионални причини би следвало да бъде решавано от самия него.

Той посочи, че след като е решил да напусне телевизията, е имал разговори с Мария Опренова - основен акционер в "Медийна инвестиционна организация" АД, и тя е отправила различни предложения, за да остане.

Едно от тях беше доста екзотично - да остана като програмен директор, но да бъде назначен главен редактор, който сам да определя какво ще се снима и излъчва, без да е под мое подчинение, каза Сашо Диков.

"Ясно е, че все по-трудно една медия може да се издържа от честна и професионална журналистика. Такава журналистика създава проблеми на собствениците си, отблъсква рекламодатели, а и не е особено интересна за аудиторията", коментира Сашо Диков.

Според него липсата на пари в медиите и все по-голямата зависимост от държавната реклама превръща България в журналистическо блато, в което трудно се вижда кой на кой Господ се кланя.

Диков отбеляза, че при нужда ще продължи да съдейства и помага на "Канал 3", запазвайки доброто си отношение към телевизията.

Той каза още, че в неговия живот за трети път става така, че го отказват от една дейност.

На 23 г. ме изключиха от националния отбор по ски, през 1993 г. напуснах БНТ след скандал с тогавашния генерален директор Хачо Бояджиев, припомни той.

Диков определи "Канал 3" като феномен и в световен мащаб и каза, че доскорошните собственици никога не са се месили в работата му и не са искали от него да прокарва каквито и да е интереси.

Източник: БТА



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Sasho-Dikov-napusna-Kanal-3-i-obvini-novite-sobstvenici-446464
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.