Социален Кооператив от Италия партнира на варненско сдружение по европроект
Автор: Екип Varna24.bg 14:06 / 08.08.2013Коментари ()970
©
Социален Кооператив "Questa Generazione" от град Комо, провинция Ломбардия, Италия партнира на варненското Сдружение "Форум гражданско общество" в изпълнение на проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това стана ясно на провелата се днес пресконференция.

Продължителността на проекта е 12 месеца. Той е на стойност 192 хил. лв.

Сред целите му са: популяризиране дейността на Социален Кооператив в България, обмяна на опит в областта на обучението на обучители в социалната сфера с водещи сродни неправителствени организации от ЕС, примери за добри практики за превенция на младите хора в риск, изграждане мрежа за обмен на информация, осигуряване на равно включване на лица в неравностойно положение. Всичко това е създаде иновативен модел за виртуален Социален Кооператив, който да оказва помощ и да работи в интерес на маргиналните групи в отдалечени и малки населени места.
Иновативното в случая е, че чрез виртуалния Социален Кооператив ще достига до малките общини и населените места, ще може да се ползва от хора, които поради комплекс от причини са загубили своята социална активност и са престанали да очакват помощ от институциите. Чрез съвременна - уеб базирана мрежа, социалните услуги ще достигнат до хора, които са трудно подвижни, незрящи или глухи. Чрез обучението на обучители, което ще се извърши в Италия, проектът ще допринесе за включване в социални програми и на хора, които не са попадали в списъците за помощи и подкрепа, предвид факта, че не са спазили необходимите процедури.

Целевата група по проекта са лица, работещи в сферата на социалните и образователните дейности - експерти и специалисти по въпросите на превенцията, интеграцията, интеркултурния диалог.

Проектът отговаря на ключови цели, заложени в Лисабонската стратегия за позитивно взаимодействие между икономическата политика, социалната политика и политиката по заетост, и за насърчаване на модела на устойчивото развитие.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Socialen-Kooperativ-ot-Italiya-partnira-na-varnensko-sdruzhenie-po-evroproekt-447590
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.