Дават 30% от печалбата от общински имоти на варненските райони
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 21.08.2013Коментари ()863
© Varna24.bg
Районните кметове и администрации на Варна, които принципно не разполагат със собствени бюджети, ще могат да си гарантират свежи средства, предвижда проект за нова наредба за общинската собственост. Това ще стане възможно, ако съдействат активно в намирането на купувачи или наематели на общинските имоти на тяхна територия. Според нов текст в предложената наредба, с решение на общинския съвет ще се определят имоти частна общинска собственост, които да минат на управление от самите районни кметове.

"При продажба или отдаване под наем на имотите, предоставени за управление на кметовете на райони или на кметства, не по-малко от 30% от средствата, придобити от продажбата или от отдаването под наем, се превеждат по сметка на района или на кметството по местонахождението на съответния имот и се използват за изпълнение на дейности от местно значение, определени от общински съвет - Варна", се казва в предлагана нова алинея.

В текста се подчертава, че имотите, които ще се продават или дават под наем, не могат да са тези, от които пряко зависи работата на администрацията и изпълнението на нейните функции.

Засега новата мярка е само проект, който тепърва ще се обсъжда в комисиите на общинския съвет. Според източници от община Варна, предложението може да срещне отпор от централната кметска администрация, тъй като досега тя прибираше въпросните приходи, без да дава дължи никаква част от тях на районните кметства. Сега общинският съвет ще може да определя къде да бъдат насочени те, като задължително отчете интереса на съответния район.

До момента практиката сочи, че общинските имоти се прехвърлят за управление от районните кметове предимно в случаите, в които общината не успява да им намери частен купувач, концесионер или наемател. Пример за това може да е стадионът в р-н "Вл. Варненчик", който в момента се стопанисва от районното кметство. В този случай промяната беше за добро, тъй като условията на спортния обект се подобриха и от години към него започва да се предявява реален интерес за инвестиции. Друга част от общинските имоти, които се управляват от кметствата, са общинските жилища, като общината продължава да изпитва проблеми както в продажбата, така понякога и в събирането на наемите от тях.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Davat-30-ot-pechalbata-ot-obshtinski-imoti-na-varnenskite-raioni-449757
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.