Износът ни вади от кризата
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 13.09.2013Коментари ()647
© Varna24.bg
Рецептата за излизане на България от кризата е икономика, ориентирана към по-висока производителност и по-голям износ. Това обяви премиерът Пламен Орешарски по време на Световния икономическия форум в китайския град Далиен, в който предвожданата от него делегация взе участие вчера.

Ден по-рано министър-председателят заяви, че стабилната фискална среда е необходимо, но не и достатъчно условие за устойчивост на икономическото развитие. На излизане от дискусията вчера Орешарски, който се беше зарекъл да не дава съвети за бъдещето на Европа, а по-скоро да сподели

опита на страната ни от последните години в условията на финансова и икономическа криза, разясни позицията си във вътрешнополитически план. "Монетарната и фискалната политика беше важна и продължава да бъде важна, защото тя пази доходите на гражданите от обезценка", коментира премиерът, но отново подчерта, че това не е достатъчно, защото пета година страната е в рецесия. "Очевидно е, че трябва да търсим стимулаторите на растежа.

И към това са насочени нашите усилия - да ориентираме повече икономиката към експорт, защото това е най-верният път", обясни Орешарски. Според него това е валидно за малка страна като нас, докато по-големите държави, като Китай например, могат да се фокусират и върху стимулиране на вътрешното потребление за излизане от кризата.

По време на форума, в който участваха и премиерите на Белгия, Малта и Финландия, Орешарски обяснил в отговор на констатацията, че Германия се очертава като лидер в ЕС, че би било добре, ако това лидерство стимулира останалите икономики в общността.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Iznosut-ni-vadi-ot-krizata-453512
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.