Правят карти на местата без цифров тв сигнал
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 24.09.2013Коментари ()740
© Bulfoto
Мултиплексите, които осигуряват цифровия тв сигнал за безплатна телевизия, ще изготвят карти на териториите в България, където няма да се получава цифров сигнал. Такава идея даде председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. По думите му след 1 октомври, когато аналоговият сигнал спира, над 1 млн. души ще останат без телевизия, независимо дали притежават декодери или не. Според ангажиментите на мултиплексите единият от тях е поел ангажимент да осигури 95% покритие на своя район, а другият осигурява 85 на сто покритие.

България е поела ангажимент към ЕК да извърши цифровизацията, но въпреки двукратното отлагане на процеса от 2008 година насам ние все още сме далеч от просрочието, защото срокът за завършване на процеса е 2015 година.

От липсата на тв сигнал ще бъдат най-засегнатите най-бедните, които са на средна възраст над 56 години, сочи представително за страната проучване. Едва 1,7% от българите са заявили, че изобщо не гледат телевизия.

Проучване на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) сочи, че 20-25% от хората гледат тв с антена. Броят на домакинствата, които гледат само аналогова ефирна телевизия, е по-висок в малките населени места. В големите градове от безплатната телевизия с антена се възползват под 10%.

Каналите, които вървят в цифровия ефир, са БиТиВи, Нова, Тв 7, Нюз 7, България он ер, БНТ 1 и БНТ 2. Пускането на нови програми става след лицензирането им, което е работа на СЕМ. При дългосрочен потенциал от 70 безплатни ТВ програми стартът е с 1/10 от този капацитет. В бъдещите планове на цифровата телевизия е възможността потребителите да се възползват от електронното правителство направо от екрана на телевизията, както и предлагането на други услуги, които зависят от институциите и предприятията, които ги разработват.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Pravyat-karti-na-mestata-bez-cifrov-tv-signal-455457
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.