Над 8000 деца са приети във варненските градини
Автор: Екип Varna24.bg 18:28 / 02.06.2008Коментари ()620
На 2 юни излезе официалното класиране за забавачниците, предаде Днес+. Все още не е ясен броя на малчуганите, които ще останат извън тях, заради липсата на свободни места. За улеснение на родителите данните с приетите децата са качени на страницата на община Варна на адрес www.varna.bg.

Списъците за всяка детска градина съдържат информация само за новосформиращите се възрастови групи - яслена група и І-ва група. За да разберете дали вашето дете попада в списъците е необходимо да влезете в електронния регистър за прием в детските градини. Там трябва да се избере желаната забавачница и възрастовата група на детето. В сайта може да се разбере и какъв е приемът в съответната градина или ясла. Освен това списъците с имената на децата трябва да бъдат разлепени и на входовете на детските заведения. Всички дублирани молби са премахнати, съобщиха от общината.

Приемът в детските градини става по райониране, тоест в тях се записват деца живеещи в прилежащите територии. С предимство са децата с тежки хронични заболявания, неизвестни родители, от многодетни семейства, близнаци, деца сираци или полусираци, деца чиито родители са редовни студенти, или такива които имат брат или сестра в съответната детска градина. Малчуганите, родени през първата половина на годината ще постъпят на градина през юни, а родените през втората половина - през септември.

Още в първите дни на новата 2008 г. родители образуваха километрични опашки пред детските заведения, за да подадат молби за прием на децата си. Някои от тях чакаха пред вратите на забавачниците цяла нощ, за да са от първите подали заявления.

Електронния регистър на община Варна съдържа информация за правилата за прием в забавачниците и списък на детските заведения по райони. Основната му цел е да даде разностранна информация за всички общински детски заведения, прозрачност на реда и организацията за приемане на децата в тях.

Броят на градините в града по райони са : "Одесос" - 8, "Приморски" - 16, "Младост" - 11, "Владислав Варненчик" - 6, "Аспарухово" - 4. Във всяко кметство Каменар, Тополи, Константиново и Звездица има по една забавачница, където се приемат малчугани.

Заради недостига на места в детските заведения и непрестанните протести на родители, на последната си сесия местните парламентаристи дадоха зелена улица на проектите за изграждане на нови забавачници. В замяна на вложените средства, инвеститорите ще имат възможност да направят жилищни пломби на блокове в крайния варненски квартал "Владиславово".

Предвижда се да бъдат построени три нови градини - на ул. "Капитан Райчо", до ОУ "Христо Ботев" в кв. "Аспарухово", и до Спортно-атракционния комплекс в кв. "Младост". Освен това според плановете ще бъде изграден нов корпус в ЦДГ "Мечо Пух". Според справка на звено "Инвестиционна политика" изграждането на всяка от забавачниците ще коства на инвеститорите между 1,1 млн. лв. и 1,5 млн. лв.

Източник: dir.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nad-8000-deca-sa-prieti-vuv-varnenskite-gradini-45676
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.