Мистерията около бруталното двойно убийство във Варна продължава
Автор: Екип Varna24.bg 15:14 / 26.11.2013Коментари ()1606
© Varna24.bg
"Голяма мистерия е за всички ни. Какво са искали? Защо са ги убили? И какво са търсели? Защото пък парите им не са пипнати. Пари, става дума за 100-200 лева за плащане на някои сметки. Взели са само трите джиесема", заяви Милен Вангелов Михайлов - племенник на убитите Елка Стефанова и Николай Курдов от Варна. Той разкри, че преди около три години домът на семейство Дора и Николай Курдови е бил обран с взлом.

"Тогава нямаше метална врата и бяха успели да разбият другата, и да влязат. Те обаче бяха извън Варна. Взеха им всичките злата си спомням", разказва Милен.

В случая с разигралата се трагедия в събота обаче нещата стоят по друг начин. По думите на роднините на убитите, Николай и Елка най-вероятно сами са отворили на извършителите, защото входната врата не е разбивана. Преди убийството 75-годишната Дора била навън със съпруга си, но той се прибрал по-рано, а те отишла да близкия супермаркет. Николай останал в дома им на петия етаж на фамилната кооперация заедно със 67-годишната си балдъза Елка.

"Кольо и Дора се грижиха за нея, защото тя не беше в добро здравословно състояние - и физически, и психически. Страдаше от шизофрения", обяснява Михайлов. По думите му, трагедията се случила между 11 и 12,30 часа.

"Аз седнах да обядвам и по едно време Дора ме извика и ми каза: "Ела да видиш каква трагедия е станала!". Кольо беше в коридора, а Елка във всекидневната. Не можехме отначало да разберем с какво са ги убили - дали е с твърд предмет или са застреляни... Но по всяка вероятност са застреляни", смята Милен Вангелов Михайлов.

Той добави, че веднага се обадили на "Бърза помощ" и спешните медици се отзовали сравнително бързо. "За 15 минути някъде бяха тук, ама те бяха мъртви. Аз първо проверих Кольо, после и Елка - и двамата бяха мъртви. И целите в кръв - от кръста нагоре. Или в сърцето или в лицето са ги застреляли...", предполага племенникът на убитите Николай и Елка.

Нито той, нито някой друг във фамилната кооперация обаче е чул изстрел и затова Михайлов смята, че извършителите вероятно са стреляли с пистолет със заглушител. Той също така предполага, че убийците вероятно са искали да "изчистят и Дора" - съпругата на убития Николай Курдов. "За мен това е предумишлено убийство!", категоричен е племенникът.

Неговият чичо и брат на убитата Елка - Тодор Порожанов, който е бил в апартамента си на втория етаж в кооперацията също заяви, че не е чул нищо. Пред журналисти обаче мъжът разказа, че в петък дома на Курдови е посетил мъж, който бил в полицейска униформа. Той позвънил на вратата и им казал, че срещу тях имало оплакване, че дават подслон на сирийски бежанци. Възрастните хора пуснали представилия се за полицай мъж в апартамента си, който им изискал личните карти и след това си заминал.

"Не го слушайте него какво приказва. Той е кукуригу, не е на себе си! Има тежки болести", бе реакцията на племенника му Милен, след като разбра, че изявлението на чичо си.

БЛИЦ разговаря и с Тодор Порожанов, който обаче съвсем смилено и подредено преповтори казаното. "Точно така е, както съм го казал. Аз го знам от сестра си Дора това, иначе лично не съм го виждал. Само не съм сигурен дали беше в петък или в четвъртък", обясни възрастният мъж. По думите му, униформеният се представил за кварталния и идването му било под предлог, че имало приютени бежанци в дома на Курдови.

"Казал, че сигналът идва от несъществуващ адрес, на съседната улица "Цариброд", мисля, че №11. Много ме съмнява, че ще е полицай... Униформен да се яви така. И то по никакъв повод... Не знам... На площада някъде бежанци виждали ли сте? Толкова са ги видели и те. Версията ми е, че просто някой е оглеждал къщата", обясни Порожанов.

Той добави, че убийството е било зверско и не вижда никаква логика някой да го извърши. "Да убият двама пенсионери, които са вдигнали някаква къща, не са замесени в каквото и да било. Тихо и мирно са живели, плащали са сметките... Не намирам никаква логика", чуди се опечаленият Тодор. И добавя, че роднините му държали края, но "нито имали да вземат, нито да дават".

Роднините на жертвите също така считат за несъстоятелна и хипотезата за имотен мотив. "Из целия ни род Порожанови няма един криминално проявен, а и апартаментите не могат да бъдат взето току-така", категоричен е Милен Михайлов. По думите му целият им род е доста имотен. Убитата Елка държала първия етаж на кооперацията, а другата му се сестра Дора имал друг апартамент на метри по-нагоре от улицата. Неговата майка пък, третата сестра в семейството, била в Щатите. Убитият Николай Курдов, родом от село Казашко, половин българин, половин руснак, също бил доста имотен.

Прокуратурата все още категорично отказва всякаква информация по случая, но уверява, че се работи усилено и се прави всичко възможно бруталното престъпление да бъде разкрито по най-бърз начин.

Източник: БЛИЦ




Още по темата: общо новини по темата: 3
27.11.2013 »
25.11.2013 »
25.11.2013 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Misteriyata-okolo-brutalnoto-dvoino-ubiistvo-vuv-Varna-produlzhava-466189
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.