Демонстрация пред сградата на Пожарната във Варна за Международния ден на доброволеца
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 05.12.2013Коментари ()1077
© Varna24.bg
От 1985 година датата 5 декември е обявена официално за Международен ден на доброволеца по предложение на Генералната Асамблея на ООН. Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място.

Във връзка с тържественото отбелязване на 5 декември - Международния ден на доброволеца са организирани различни мероприятията с участието на ОУПБЗН - Варна, Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението, различни доброволни формирования.

С началото на седмицата се поставя и началото на провеждането на редица работни срещи в общините с цел популяризиране дейността на доброволните формирования чрез предоставяне на данни за състоянието на тези организации, обучението на доброволците и тяхното участие в дейностите по ликвидиране на пожари, бедствия и други извънредни ситуации. Вчера в общините Аврен и Белослав се проведоха срещи с участието на представители на Втора РСПБЗН - Варна. Днес такава се проведе в общините Долни Чифлик и Бяла.

В самия Международния ден на доброволеца е планирано провеждането на две демонстрации: пред сградата на ОУПБЗН - Варна на бул. "Сливница" № 159 и пред сградата на РСПБЗН - Долни чифлик. Началният час на демонстрациите е 10:00 часа.

След приключване на действията, от 11:00 часа, в сградата на ОУПБЗН е организирана работна среща с представители на Областна администрация с център Варна, Община Варна, БЧК, Съюз на българските спасители, Офроуд България и други доброволчески организации.

Служители на Първа РСПБЗН и отрядите "Млад огнеборец" ще проведат срещи с ученици от ОУ "Димчо Дебелянов" и ОУ "Добри Чинтулов". Младежи са естествен резерв на доброволните формирования. Дейността на доброволците трябва да бъде популяризирана именно сред младите хора, тъй като те имат силата и енергията да са част от доброволната кауза. Във Втора и Трета РСПБЗН, както и в РСПБЗН - Долни чифлик, на 05 декември, също ще се проведат срещи с отрядите "Млад огнеборец".

На 5 декември ще бъдат проведени открити уроци с децата от учебни и детски заведения за популяризиране дейността на доброволните формирования. Първа РСПБЗН ще проведе такива занимания в ЦДГ 8 "Христо Ботев" и ЦДГ 14 "Палечко".

Предвидено е също в Международния ден на доброволеца да се проведе среща с ветерани и пенсионирани служители от 3-та РСПБЗН - Варна с цел ангажирането им в разяснителната дейност - 05.12.2013 г.

Организирани са приемни и открити телефони:

3-та РСПБЗН - приемна за граждани на Летище Варна от 09.30 до 12.00 часа, телефон 573 589 - 05.12.2013 г.;

РСПБЗН - Дългопол - приемна с открит телефон за граждани и организирани групи на община Дългопол от 09.30 до 12.00 часа - 05.12.2013 г.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Demonstraciya-pred-sgradata-na-Pozharnata-vuv-Varna-za-Mezhdunarodniya-den-na-dobrovoleca-467593
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.