Политолог: Протестите ще помогнат за появата на нови политици
Автор: Екип Varna24.bg 16:08 / 03.01.2014Коментари ()1042
© Bulfoto
Обществото също се учи, затова според мен тази година протестите ще стават все по-адекватни. Това каза в интервю политологът доц. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според него протестите ще помогнат за появата на нови политици, тъй като сегашната политическа класа е дегенерирала. По думите му има сериозно разминаване между дневния ред на обществото и този на политиците.

"Смисълът на политиката е да насочва, да ръководи, да се грижи за доброто на обществото. Ние добре виждаме, че политиците се грижат само за собственото си добро, за другото приказват, ако въобще приказват. Нужно е ново поколение български политици, които истински разбират политиката като служене на обществото, а не като паразитиране върху гърба на обществото", отбеляза политологът.

По думите му първата вълна на протестите от 2013 година са били овладени и изманипулирани, но това не означава, че всички протестиращи са платени.

"Сигурно има и платени, и такива, които се водят от тесни партийни интереси, но има изключително много хора, една част от които още не са на улицата, които се водят от осъзнатата необходимост нещо да се промени. Както и да ги наричат, това няма да ги обезвери, защото животът ги кара да се интересуват от политиката. Обществото ще излъчи новите политици, ще ги припознае. Те ще трябва да се докажат", посочи доц. Маринов.

"Гражданската енергия винаги е коректив на политиката, тя не може да замени изцяло политиката. Тя може да я захрани, може да преобрази политиката в един период, да прочисти заразената, болна политическа класа и да издигне нова, но гражданите по дефиниция са нещо различно от политиците. Гражданите са коректив", каза той.

Според него политиците тълкуват гражданската енергия както им е угодно.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 382
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
13.06.2014 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Politolog-Protestite-shte-pomognat-za-poyavata-na-novi-politici-472018
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.