Започват нови проучвания на свлачището "Трифoн Зарезан"
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 28.06.2008Коментари ()907
Най-рано в края на тази или в началото на следващата година е възможно да започне укрепването на свлачището "Трифон Зарезан", което се активизира преди три години на север от Варна. За сондажите и изследване на пробите ще се необходими два месеца, след което ще се изготви проект. "До седмица ще разпратим уведомителни писма до 60-ината собственици на терени в района, за да допуснат механизация в имотите си. На някои от тях ще се изплатят обезщетения, защото в имотите им ще има пилоти. За укрепването ще бъдат необходими 15-20 млн. лв.", коментира във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, който се срещна с гражданите. Средствата ще бъдат отпуснати от държавния бюджет. Най-вероятно след укрепването ще бъде изготвен нов строителен режим за района.

До една седмица директорът на "Геозащита" - Варна, инж. Йордан Йорданов ще запознае представител на БАН със състоянието на свлачището. Укрепването обаче е можело да стане още пред 2006 г., когато е имало изготвен проект. Необходимите 8.5 млн. евро обаче не са били осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сега се налагат нови сондажи за проучване, нов проект и нов бюджет.

"Свлачището до ресторант "Трифон Зарезан" никога не е спирало да се движи. От активирането му през 2005 г. до сега в горната му част се е приплъзнало с 1.3 метра", обясни инж. Йорданов. В долната част, откъм морето, движението е по-слабо. В края на миналата година свлачищните процеси обхванаха нови 3-4 дка, както и помощните постройки на ресторанта. "Засегнати са 35 дка, още толкова има в морето на около 100 м от брега. Спецификите на терена, липсата на отводняване и канализация, застрояването са комплексният фактор за активизацията на свлачищните процеси", коментира още инж. Йорданов. Калкулациите сочат, че към плажа се движи 3 млн. тона земна маса.

Укрепителните мероприятия предвиждат да се изградят няколко пилотни конструкции. С цел намаляване въздействието на морската вода по брега ще бъдат вдигнати бетонни съоръжения.

Предвижда се ремонтите да бъдат извършени съвместно с общината.

Източник: в."Строителство градът"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zapochvat-novi-prouchvaniya-na-svlachishteto-Trifon-Zarezan-48944
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.