Валентин Вълканов: ВиК-Варна разчита на оперативни програми за обновяване на водопреносната мрежа
Автор: Екип Varna24.bg 07:32 / 03.08.2008Коментари ()1379
© Varna24.bg
Директорът на ВиК - Варна Валентин Вълканов пред радио "Фокус" - Варна с коментар за поскъпването на цената на водата от 1 август.

Господин Вълканов, обосновано ли е поскъпването на водата във Варна?

Абсолютно обосновано е, тъй като през последните месеци сме свидетели на увеличение на цените на тока и на горивата, което пряко се отразява на доставянето на водни количества в посока на област Варна.

Това означава ли, че средствата, които ще постъпят при вас от това, че ще плащаме по-скъпо за водата, ще бъдат усвоени и за подобряване на инфраструктурата или това е невъзможно?

На всички ни се иска цялата водопроводна мрежа да бъде подменена веднага и да нямаме никакви проблеми с аварии и с водопроводи с изтекли срокове. Има тръби, които години наред не са подменяни и срокът на гаранцията за тях вече е изтекъл. Това е невъзможно в момента. Увеличаването на цената на водата е на база на увеличаването на цената на тока и на горивата. Съвсем малък процент, по-малко от 10 % от средствата, могат да бъдат използвани за подмяна на водопроводната мрежа. Ние разчитаме най-вече на фондовете по програми, на държавния бюджет, излишъци и т.н. Очакваме изпълнението на проектите, които са главно по програма "Околна среда", която е към Министерството на околната среда и водите, за да можем да подменим голяма част от водопроводната мрежа. Също така тази година започна работата по проекта "Воден цикъл" по ИСПА. Изпълнител на проекта е гръцката фирма "Селинос". Вероятно ще бъде продължен водопроводът в посока Златни пясъци. Изобщо по-големите проекти не са свързани с увеличението на цената на водата.

Все пак двете неща са пряко свързани, защото хората, плащайки по-висока цена искат по-качествена услуга. Казваме непрекъснато в ефира, че определена част от Варна ще остане без вода...

Хората са много чувствителни на тази тема и с основание, но не им е ясно по какъв начин се доставя водата, която идва до домовете им. За Варненска област водата идва от повече от 100 км, от язовир "Камчия" основно, над 70 %. Необходими са доста енергийни съоръжения, които трябва да я претласкват, за да стигне до домовете на хората. Факт е, че цената на водата във Варна е много по-малка в сравнение с тази, която са заявили като искане другите водни дружества. По справките, които наблюдаваме ние сме на 14-то, 15-то място по отношение на цената. Умишлено не сме искали голямо увеличение, тъй като все пак се съобразяваме с възможностите на хората и с това, че колкото по-висока е цената, толкова по-малка е събираемостта.

Започнахте да говорите за събираемостта, кои са ви най-големите длъжници и какви мерки предприемате, за да си вземете парите?

В последно време тенденцията е за намаляване на длъжниците сред юридическите лица. Там и консумацията намалява доста, тъй като се затварят много от промишлените предприятия. Това се компенсира от изграждането на нови строителни обекти. Водните количества, които се получават ежедневно към град Варна са около 3 300 литра в секунда, което е сериозен обем. А длъжници имаме и физически лица, които не си плащат. Мога да спомена няколко имена: Веско Кърджилов от "Владислав Варненчик" блок 13, който дължи над 3 000 лв., Даниела Димитрова Карамфилова...

Това означава, че тези хора с години не са плащали?

Интересното е, че тези хора са осъдени, платили са част от сумата, след което продължават отново да не плащат. Точно тук е проблемът със съдебната система. След като бъде осъден, длъжникът си издължава една част от сумата и после преустановява плащанията, задълженията му към ВиК пак се трупат и трябва отново да го съдим. Към момента имаме около 3 000 заведени дела. Те периодично са толкова, защото след осъждането част от длъжниците остават пак в тази сфера. Но има и фирми... Ще ви дам пример с фурна "Екзотика" в квартал "Чайка", в момента дължи над 7 000 лв. Ще пристъпим към нейното затваряне, колкото и неприятно да звучи. Тя има продукт, който реализира веднага и в цената му са калкулирани призводствените разходи, включително и водата. Значи би следвало задължително да си погасява задълженията към ВиК, но ето, че не го прави.

Да, разбирам, тази практика може би е останала от миналото. А ще продължим ли да бъдем първенец по аварии, освен че варненци плащат една от най-високите цени за вода в страната?

Не е една от най високите цени. Ако погледнете вчерашните вестници можете да се убедите. По-скъпа е водата в Разград, Добрич, Шумен, Стара Загора, Силистра, Хасково, Монтана, Велико Търново... Всички са преди ВиК-Варна. Не трябва да се спекулира с това, че тук е най-скъпата вода, това не е вярно. Цената се изчислява като се калкулират разходите, себестойността на продукта. Комисията, която утвърждава цените и за това по какъв начин са формирани те. А относно авариите - ВиК-Варна е сериозно предприятие, което поддържа 4.3 км водопроводна мрежа и 800 м канализационна мрежа. Структурата на предприятието е сходна с тази на повече от десет ВиК дружества в страната. Само централният район на Варна има 85 000 жители, което е повече от населението на Добрич. Нормално е там да се случи за деня една авария, а във Варна като по-голям град да са две-три. И работниците са ни повече, и групите, които отстраняват аварии. ВиК-Варна е експлоатационно предприятие. То има за основна цел да поддържа водопроводните и канализационните мрежи във Варненска област. Основните ни задачи са да отстраняваме авари и да доставяме вода. Това което се раздухва в медиите понякога е доста несериозно. В последните години имаме три големи аварии, две, от които са причинени от строителни работници.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Valentin-Vulkanov-ViK-Varna-razchita-na-operativni-programi-za-obnovyavane-na-vodoprenosnata-mrezha-53692
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.