Надраскаха варненския център като грозно гето
Автор: Екип Varna24.bg 12:00 / 06.02.2015Коментари ()3766
© Народно дело
Центърът на Варна, освен в строителна площадка, се е превърнал и в нещо като гето. На почти всяка стена има грозни графити, които се множат с всяка изминала нощ. Най-различни драсканици, обидни названия, надписи в подкрепа на футболни отбори и какви ли още не "произведения" са зацапали цялото ларго. Неизвестните им автори не са пожалили и един от символите на града - Обсерваторията, която е старателно декорирана със стотици драсканици.

Новите пейки на центъра също са жертва на така наречената неформална градска култура. Посегателството не е само върху стените, но и върху рекламите на магазините.

Любопитното е, че това става от много време, но никой не е успял да спре вандалите, които през миналата година бяха надраскали на няколко пъти графити и върху плочите на Алеята на спортната слава в Морската градина.

Неприятно е, че това се случва точно във Варна, където има истински шедьоври на уличното изкуство. Никой например не отрича, че изрисуваните като карикатури стари елтабла са вече запазена марка на града. Творбите на художниците, които ги украсяват (в този случай - буквално), даже се събират в цели колекции от снимки, които почитателите им публикуват. Между истинските графити, които са част от съвременната градска култура, и хулиганското драскане обаче няма нищо общо.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nadraskaha-varnenskiya-centur-kato-grozno-geto-539779
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.