Военноморския музей чества 125-а годишнина
Автор: Екип Varna24.bg 08:25 / 07.08.2008Коментари ()746
© Varna24.bg
Военноморският музей ще чества своята 125 годишнина, а заедно с това ще бъде отбелязан и 85 годишен юбилей от първата експозиция на музея във Варна. Началото на музея е поставено през 1883 г. от офицерите на Дунавската флотилия в гр. Русе. През 1923 г. активистите на Българския народен морски сговор инициират откриването за българската общественост на първата експозиция на Морския музей в гр. Варна.

Днес от 11 ч. в Главното фоайе на Фестивален и конгресен център-Варна ще бъде представен VI-ти том на Годишника на Военноморски музей и Фото изложба „Подводен свят - история и безмълвие" на фотографа Михаил Заимов.

Годишникът на Военноморски музей, том VI е посветен на годишнините на музея и на 85 години от рождението на капитан І ранг от резерва д-р Ради Боев, директор на музея от 1965 до 1984 г. и на 80 години от рождението на капитан І ранг от резерва доц. д-р Георги Антонов, директор на музея от 1984 до 1991 г.

Настоящото издание съдържа статии и съобщения на изследователи по морска и военноморска история от Варна, София, Велико Търново и Силистра. То е богато илюстрирано и с нов формат.

Последният раздел „Българското морско стопанство - история и съвременност" е нов за изданието. Чрез него за първи път са включени процеси, на които сме свидетели. Морска България присъства чрез постиженията на няколко от водещите морски фирми - Параходство „Български морски флот", "Космос Шипинг", "Старгейт Маритайм", "Варна Шипинг енд Трейдинг" и Българска Морска Камара.

Те могат бъдат определени като представителна извадка на българския морски бизнес днес. Повод да присъстват в изданието са техните 10- или 15-годишни юбилеи.

Настоящият том VІ на Годишника дължи съществуването си и доброто си полиграфско изпълнение на подкрепата на гореизброените фирми, към които можем да причислим Пристанище Варна и Издателска къща „Морски свят".

Фото изложба в Главното фоайе на ФКЦ ще подреди фотографа Михаил Заимов. „Подводен свят - история и безмълвие" включва фотографии, снимани в Черно и Червено море. Подводните снимки са запечатали неговите срещи с красотата и разнообразието на билогичния свят под вода, както и останки от потънали кораби. Михаил Заимов изследва потъналите обекти по българското черноморско крайбрежие и има амбицията да издаде атлас на потъналите кораби в наши води.

Тридесет снимки и 2 есета за хобито на фотографа, ще накарат зрителите да се доближат до преживяното от Михаил Заимов.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Voennomorskiya-muzei-chestva-125-a-godishnina-54272
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.