Законът срещу дискриминацията е мъртъв
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 08.08.2008Коментари ()752
Законът за защита от дискриминация е мъртъв, тъй като все още няма действаща съдебна практика, а хората не си търсят правата. Това коментира хасковският адвокат Наталия Янева, която участва в постановката „Секс за заплата" в театър-форума „Само закон не стига". Идеята е юристите първо да се изявяват като актьори, а след това да дават консултации на зрителите по разиграния на сцената казус. Терапевтичният театрален подход е насочен към рисковите групи и третира проблемите на дискриминацията и трудовите правоотношения. Тази седмица трупата е във Варна, но постановката ще бъде поставена в 11 града.

„Участваме в театъра, тъй като след като актьорите представят сюжетите, публиката дискутира, а ние даваме правни консултации", обясни Янева. Според нея причините жертвите на дискриминация да не си търсят правата е недоверие в съдебната система, незнание, че исковете са безплатни, или чисто непознаване на законите. Ето защо адвокатите възнамеряват да организират правна мрежа в цялата страна за активизиране на обществото, така както е на Запад, а сдружение ИКАР-Хасково със своя театър въздейства емоционално на жертвите и пробужда желанието им за борба.
Хората, които се чувстват ощетени, още днес могат да се консултират безплатно с юристите от 10 до 16 часа в офиса на фондация „SOS - семейства в риск".

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zakonut-sreshtu-diskriminaciyata-e-murtuv-54520
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.