Във Варна ще организират форум, посветен на религиозния туризъм
Автор: Екип Varna24.bg 16:31 / 09.08.2008Коментари ()567
Представители на духовенството от съседните на България държави ще бъдат поканени на Черноморския туристически форум "Манастирите - носител на българската духовност", който ще се проведе в средата на октомври край Варна. Това съобщи Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара. Той обясни, че освен представители на страни като Гърция, Сърбия, Румъния, например, ще се търси сътрудничество и с други държави извън региона на Балканския полуостров. Идеята е популяризиране на идеята за развитие на религиозния туризъм, който по думи на Нешков е изключително свързан в наше време с културния. За участие във форума ще бъдат поканени и много хора от бранша от България и чужбина - туристически фирми и агенции, като по този начин ще бъде осъществен необходимия обмен на информация за нашите културни и религиозни забележителности.

Марин Нешков подчерта, че контактите с представителите на духовенството ще бъдат осъществени със съдействието на българския патриарх Максим, като Варненската туристическа камара вече е получила обещание за това. Браншовикът обясни, че съдействието на патриарха е необходимо предвид факта, че комуникацията с православното духовенство в и извън страната ни се осъществява само на такова ниво.
Нешков каза още, че форумът ще бъде реализиран и с подкрепата на община Варна, Агенцията по туризъм и Министерството на културата и очаква той да стане регулярен като най-вероятно следващото му издание ще се състои през пролетта, каза още председателят на Варненската туристическа камара. Темата на предстоящия втори форум вече е ясна и тя е "Черноморието - люлка на хилядолетна култура".

Източник: р. "Фокус" - Варна



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-shte-organizirat-forum-posveten-na-religiozniya-turizum-54664
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.