Седмица на полското кино започва утре във фестивалния център
Автор: Екип Varna24.bg 13:05 / 17.08.2008Коментари ()678
Oт утре до следващата неделя в зала „Европа" на Фестивалния и конгресен център ще има Седмица на полското кино. Панорамата включва 7 творби, създадени през последните години, предоставени от Полската национална филмотека. Организира се от Генералното консулство на Полша във Варна и Фестивалния и конгресен център. Прожекциите са от 20 часа със символичната цена на билета 1 лев. Това е едно от последните събития в дейността на Генералното консулство на Полша във Варна. От есента то се закрива. Ето и програмата на филмите в Седмицата на полското кино:

18.08. - „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД" (2007 г.)
Режисьор: Томаш Вишневски
„Всичко ще бъде наред" е историята на младия Павел, който решава да замине за Ченстохова, за да се помоли за чудотворно изцеление на майка си, умираща от рак. Момчето трябва да измине 350 километра заедно със своя учител по физическо възпитание, който се бори с алкохолните си проблеми. Тяхното пътешествие ще бъде дълго, уморително, драматично и наблюдавано от цяла Полша, благодарение на тяхната приятелка, репортерката Анна.

19.08. - „В ГРАДИНКАТА НА ДЯДО ГОСПОД" (2007 г.)
Режисьор: Яцек Бромски
Кралски мост е малко градче в Източна Полша, където времето тече спокойно и ходът на събитията е контролиран от енорийския свещеник и началника на полицията. Новини от големия свят рядко достигат тук и обикновено в нетипична форма. Понякога това са пейджъри, с които свещеникът зове енориашите си на изповед, друг път - туристи от източната граница, които желаят да развиват полско-унгарски търговски отношения на местния пазар. Въпреки това в Краски мост се живее във вечна хармония с природните закони и божиите заповеди.

20.08. - „УТРЕ СМЕ НА КИНО" (2007 г.)
Режисьор: Михал Квечински
Романтичен разказ за зрелостници, които през май 1938 г. „тръгват" към зрелостта. Тримата приятели Анджей, Вацек и Йежи са убедени, че техният живот ще бъде изключителен и приятелството им ще продължи вечно. Времето на безгрижие и щастие изведнъж е прекъснато от войната, която на прага на зрелостта им отнема близките, надеждите, бъдещето, шансовете за нормален живот и много често даже и живота.

21.08. - „ПЛОЩАДЪТ НА СПАСИТЕЛЯ" (2006 г.)
Режисьори: Кшищоф Краузе, Йоанна Кос-Краузе
„Площадът на спасителя" е потресаваща история за съвременно полско семейство с две деца, което чака собствено жилище. Междувременно се настанява при майката на мъжа. Скоро се оказва, че строителната фирма, с която семейството е сключило договор, фалира и младите хора остават без пари и без жилище. От този момент техните дългове стават все по-големи. Спотайваните досега негативни емоции и претенции излизат наяве и водят неизбежно към трагедията.
Разказът се основава на автентични събития и се стреми да открие истината.

22.08. - „ПИТБУЛ" (2005 г.)
Режисьор: Патрик Вега
Филмът се концентрира върху съдбите на петима полицаи от отдел „Убийства". Работят в екип, но когато излязат от „фирмата", всеки от тях се сблъсква с различни проблеми. Гьобелс се бори с жена си да не го лиши от родителските права върху детето. Метил е пристрастен алкохолик и не може да се справи с личния си живот. Хлапе не намира общ език нито с баща си, нито с колегите си от управлението и търси утеха в наркотиците. Бенек страда от сърдечно заболяване, но иска да работи още два месеца до пенсия. Десперо се увлича в любовна връзка с дъщерята на търсения от него престъпник.

23.08. - „ДАЛЕЧЕ ОТ ПРОЗОРЕЦА" (2000 г.)
Режисьор: Ян Якуб Колски
Филмът е заснет на основата на репортажа на Ханна Крал за годините на Втората световна война, за времето на страх за собствения си живот, холокоста, колаборацията, любовта и смъртта. Младото семейство Ян и Барбара укриват еврейката Регина. Тъй като техният приятел, полицаят Йодла, е колаборационист, Регина трябва да се крие в гардероба. Прозорец за нея означава смърт. След известно време между нея и Ян се поражда любов. Регина забременява. За да не заподозре никой от градчето присъствието на чужда жена в дома на Ян, Барбара, въпреки че първоначално иска да предаде „чуждата", се притичва на помощ и се преструва на бременна.

24.08. - „ОДА НА РАДОСТТА"
Режисьори: Анна Казеяк-Давид, Ян Комаса, Мачей Мигас
Трима режисьори, три истории, три виждания за една полска действителност. Героите на тези три истории са млади хора от различни среди и краища. Ага се завръща от Англия в Шльонск с идеята за собствен бизнес. Михал постига професионален успех, печелейки хип-хоп конкурс, обаче в семейния и любовен живот няма много късмет. Виктор е завършил висше образование, но трябва да забрави за своите амбиции и работи в завод за рибни продукти. Техните съдби се преплитат на едно място - в автобуса за Лондон.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Sedmica-na-polskoto-kino-zapochva-utre-vuv-festivalniya-centur-55595
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.