Новата британска принцеса се казва Шарлът Елизабет Даяна
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 05.05.2015Коментари ()1208
©
Дъщерята на принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън се казва Шарлът Елизабет Даяна и официално ще носи титлата Нейно Кралско височество Шарлът от Кеймбридж, съобщи дворецът "Кенсингтън", официална резиденция на двамата родители.

Шарлът е женският вариант на името Чарлз, както се нарича престолонаследникът и дядо на роденото на 2 май момиченце.

"Името ѝ има връзка с много кралски особи, като най-важната връзка е с Чарлз. Престолонаследникът каза, че иска внучка, сега той има такава и тя се казва Шарлът, женският вариант на името Чарлз", коментира Кейт Уилямс - историк на кралското семейство.

Сред поданиците на Нейно Величество обаче името Шарлът не е особено популярно - по данни на националната статистика през 2013 г то е било на 21-о място и с него са били кръстени 2242 деца. Британските букмейкъри са платили рекордната сума от 1 млн. паунда на успелите да отгатнат името на новата принцеса. Шарлът беше безспорен фаворит сред феновете на залозите преди раждането на Херцогинята на Кеймбридж.

Второто име на принцесата е затвърждаване на кралската традиция - Елизабет е не само кралицата, но и покойната ѝ майка Елизабет Бойс-Лайон. Освен това Елизабет е второто име на майката принцеса Катрин. Много повече вълнения предизвиква третото име на момиченцето - с него покойната баба Даяна отново влиза сред най-прочутите - и най-фотографирани - хора на планетата.

Фенове на кралското семейство пред двореца "Кенсингтън" се радват искрено на името на дъщерята на Уилям и Кейт.

"Мисля, че е супер, харесвам името Шарлът, а и другите две имена също са избрани удачно", казва Фил Ъндърууд.

"Аз предпочитах да се казва Алис", пък е мнението на съпругата му Дейзи.

Лондонският вестник "Дейли телеграф" обяснява, че Шарлът означава "мъничка" като семиотика и припомня, че същото име е носила наследничка на трона, починала по време на раждане през 1817 г. на 21 години. Тя е била единствено дете на Джордж, Принц на Уелс, който след това става крал Джордж IV, и по онова време единствената законна внучка на крал Джордж III.

Съпругата на Джордж III е родената в Германия кралица Шарлът (София Шарлоте Мекленбург-Щрелиц), която му ражда 15 деца.

В чест на малката принцеса Шарлът, заемаща четвърта поред позиция в линията за наследяване на трона, в Лондон бяха произведени топовни салюти, а камбаните на Уестминстърското абатство зазвъняха, за да отбележат раждането на кралското бебе.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Novata-britanska-princesa-se-kazva-Sharlut-Elizabet-Dayana-555960
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.