Ремонтът на читалището в Генерал Тошево глътна половин милион
Автор: Екип Varna24.bg 09:54 / 01.09.2008Коментари ()609
Основно ремонтираният читалищен дом „Светлина" в Ген. Тошево бе официално открит в събота. На церемонията присъства зам.-министърът на културата Надежда Захариева, която заедно с кмета Димитър Михайлов преряза лентата на обновената сграда.

Читалището в добруджанския град е създадено през 1941 г., а собствена сграда културният институт има от 1956 г. През септември м.г. започна основното реновиране на базата, която е била неизползваема през последните 15 години. За осъществяване на начинанието общината е защитила проект по програма САПАРД на стойност около 540 000 лв.

„Правителството все повече си дава сметка за ролята, която читалищата са играли в живота на България. Цял свят се чуди на думата „читалище" и я произнася на български език. И се чуди, че толкова дълго - от 153 години насам - тази институция остава непокътната и пренася като щафета през годините духа на българите", заяви зам.-министърът на културата Надежда Захариева.

Тя допълни, че ЮНЕСКО сочи България за пример в опазването и предаването на нематериалното културно наследство от поколение на поколение. Заслуга за това имат читалищата, които към момента наброяват около 3400.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Remontut-na-chitalishteto-v-General-Toshevo-glutna-polovin-milion-57346
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.