България отговаря напълно на изискванията на Международната морска организация и на евродирективите за море
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 14.09.2008Коментари ()695
България отговаря напълно на изискванията на Международната морска организация и на европейските директиви за море. Това заяви по време на семинар директорът на Дирекция „Управление на корабния трафик и информационно обслужване на морския и речния транспорт" в ДП „Пристанищна инфраструктура" Златко Кузманов.

Кузманов представи пред журналисти два от проектите по ОП „Транспорт". Единият от тях е Система за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването - VTMIS. Той се изпълнява в три фази, като общата му стойност е около 12 млн. евро. Две от тях вече са финансирани по програма ФАР, а третият - ще бъде финансиран по ОП „Транспорт". Напълно е изградена националната част от „Световна морска система за бедствие и безопасност" (фаза 1). Частично е осигурено радолокационното наблюдение на критичните участъци в Бургаски и Варненски заливи.
Втората фаза се развива в периода 2004 - 2007 г. Предстои анализ и разработването на фаза три - до 2009 г. Индикативната стойност на проекта по ОП „Транспорт" е 3.85 млн. евро.

Другият проект, по който работи страната ни, е за изграждане на информационна система за река Дунав. Тя ще бъде финансирана по ОП „Транспорт", като индикативната стойност на проекта е 15 млн. евро. За разлика от морската система, която е една от най-добрите в Европа, страната ни изостава по отношение на речната. Системата за информация по река Дунав, която ще бъде изградена по оперативната програма, се очаква да бъде една от най-модерните в света, заяви Кузманов. Тази система трябва да е готова до 2009 г. В противен случай няма да може да бъде изпълнена европейската директива за реките, което може да доведе и до материални санкции.

Вече е изграден тест център в Русе. Той е финансиран от националния бюджет. Кузманов подчерта, че за изграждането на информационния център може да се използва вече съществуваща инфраструктура с цел оптимизация на разходите. Например - тест центъра в Русе е изграден в телевизионната кула.

Ще бъде изградена такава структура, че от едно единствено място ще може да се наблюдава и координира целия процес.
Системата за информация по река Дунав се очаква да бъде една от най-модерните в света, заяви Кузманов. Тази система трябва да е готова до 2009 г. В противен случай няма да може да бъде изпълнена европейската директива за реките, което може да доведе и до материални санкции.

Има идея на единна система за мониторинг за Черно море. Кузманов допълни, че техническите трудности за изграждането й са много по-малко от организационните.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Bulgariya-otgovarya-napulno-na-iziskvaniyata-na-Mezhdunarodnata-morska-organizaciya-i-na-evrodirektivite-za-more-59065
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.