Критериите на здравната карта оставят Североизточна България без спешна детска хирургия
Автор: Екип Varna24.bg 13:23 / 11.12.2015Коментари ()3680
©
Д-р Мирослав Живков, детски хирург в Св.Анна наскоро удължи с 12 см. ръста на малко момиченце
Предвидените критерии в проекта за здравна карта, според които детската хирургия в МБАЛ "Св. Анна" Варна трябва да разполага примерно минимум с пет детски хирурзи, за да има нужната категоризация, може да остави на практика без спешна детска хирургия не само Варна, но и цяла Североизточна България, научи репортер на Varna24.bg.

С предвидения пакет от здравни дейности Варна няма да може да покрие нормативите и така на практика скъпоструващите здравни пътеки ще бъдат насочени към Пловдив и София, каквато и вероятно е идеята на наложените високи критерии.

Това означава, че ако пристигне дете с травми, с разкъсване на далак или черен дроб, то няма да може да получи животоспасяваща помощ по най-бързия начин и родителите ще си скубят косите как да го транспортират до двата големи града в България. 

МБАЛ "Св. Анна" е единствената болница за Североизточна България, която разполага общо с 6 хирурзи, трима от които са със специалност детска хирургия. Дори университетската болница "Св. Марина" в града няма детски хирурзи, коментират запознати. 

"Здравната карта все още не е готова, тя е на ниво проект, затова не мога да коментирам дали ще се стигне до тази ситуация. Нека изчакаме да бъдат финализирани нещата", каза управителят на здравното заведение Д-р Гален Шиваров.

Ако недай Боже бъде прието решението Варна да остане без детска хирургия, цялата общественост на града ще трябва да се вдигне на бунт в защита на детското здравеопазване в морския град и региона.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Kriteriite-na-zdravnata-karta-ostavyat-Severoiztochna-Bulgariya-bez-speshna-detska-hirurgiya-603047
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.