АГ-болница отчете 97 хил. лв. загуба
Автор: Екип Varna24.bg 15:49 / 03.12.2008Коментари ()572
АГ-болницата във Варна е приключила 2007г. на финансова загуба от 97 000 лв. Това става ясно от представения годишен анализ на лечебното заведение пред съветниците от комисията по собственост и стопанство. По обяснение на директорът на болницата д-р Петър Атанасов финансовият минус се дължи на намалените приходи и същевременното увеличение на заплатите и осигуровките на служителите с 332 хил. лв. По думите на д-р Атанасов през 2007г. дружеството е получило по-малко с 279 хил. лв от клинични пътеки по Здравната каса, което се отразява негативно върху цялостната дейност. В болницата работят 250 души, а средната работна заплата възлиза на 488 лв.

В АГ-болницата е единствения спешен кабинет за родилки. Само през 2007г. през него са преминали 786 жени, на които са направени прегледи, изследвания и манипулации. Финансирането на тези пациенти обаче не е законово уредено, с което лечебното заведение отново търпи загуби, каза д-р Атанасов.

Освен доклада на АГ-болница съветниците приеха и финансови отчети за 2007г. на "Дентален център 1 Варна" ЕООД и Онкодипансера. Според данните Стоматологията завършва на печалба от 4 хил. лв. Приходите й са в рамер на 808 хил. лв., като 83 % са от лечебни дейности. Като губеща дейност от Денталния център също определиха спешния кабинет, чиито разходи не се поемат от държавата. Загубата им само от там е за 14 хил. лв. Кабинетът се посещава главно от социалнослаби от различни градове. Все още държавата не е излязла с решение кой трябва да покрива разходите на тази категория от населението, каза управителят Слава Даковска.

Центърът ползва първия и четвъртия етаж от сградата и разполага с около 20 кабинета. На смени се редуват 23-ма зъболекари, като някои от тях имат частна практика. Въпреки, че е изцяло общинска собственост управителите на Стоматологията са водили няколко дела срещу общината, като едното е за неразплатени 20 000 лв., коментираха съветниците. Според съветника Радослав Коев центърът не изпълнява целите си, не е конкурентен и на практика съществува за издръжката си. Той дори изрази мнение, че трябва да бъде приватизиран, за да заработи нормално.
Съветниците гласуваха и годишния финансов отчет на Онкодиспансера, който отчита печалба от 156 хил.лв. Средната работна заплата на лекарите е 1421 лв. 6367 са болните преминали през стационара за отчетения период. Около 20 000 души са регистрираните онкоболни, които се викат на прегледи на всеки 3 и 6 месеца.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/AG-bolnica-otchete-97-hil-lv-zaguba-68461
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.