Представиха проект на общ устройствен план на Шабла
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 10.12.2008Коментари ()818
Колективът, който изработва общия устройствен план на община Шабла, представи пред кметския екип и общинските съветници работен вариант на опорен план, който дава представа как ще изглежда крайният продукт, съобщиха от пресслужбата на кметството. Поради аграрния характер на района с развито зърнопроизводство и зеленчукопроизводство са обособени две производствени зони - за преработка на селскостопанска продукция и борси и тържища в Шабла и Дуранкулак. Предвидена е зона за строителна индустрия в общинския център в съответствие с очакваното развитие на общината.

Отчитайки заявените инвестиционни намерения по отношение на алтернативните източници на енергия са предвидени 2-3 ветроенергийни парка и територия за организация на тази дейност. Друг принцип, заложен от проектантския колектив при разработването на плана, е приоритетно развитие на отдиха и туризма във всичките му разновидности. 40-километровата плажна ивица дава възможност за отдих на 150 хил. туристи, като на всеки от тях се падат по 12 кв. метра площ. За да се избегне негативният опит при застрояването на Южното Черноморие, екипът предлага да се използват само 30 процента от този капацитет. Курортно-туристическата дейност е локализирана в 3 зони - Шабла, Крапец, Дуранкулак и в трите голф игрища - Тюленово, Езерец и Ваклино.

За пръв път като тема в планирането на община Шабла се поставя културно-историческото наследство. Концепцията има идея да запази идентичността и автентичността на пейзажа, който се характеризира с пространствена дискретност и изисква специфичен подход, целящ синтез на природа и култура. По отношение на зелената система на общината планът предвижда запазване на съществуващите зелени площи, създаване на два градски парка и оформяне на един нов.

Източник: в. "Позвънете Новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Predstaviha-proekt-na-obsht-ustroistven-plan-na-Shabla-69266
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.