Издирват тарторката на група, точила пари от НОИ
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 17.12.2008Коментари ()524
Снежана Великова - ръководил на група от още седем души, която източвала пари от Националния осигурителен институт (НОИ), е обявена за общодържавно издирване. Това съобщиха вчера от Районния съд в Добрич. Постановено е, че ако не бъде открита, Великова ще бъде търсена и по света.
За вчера бе насрочено първото заседание по делото срещу осем подсъдими, източили от НОИ 67 876 лева. Както "Позвънете Новини" писа, според обвинението 63 бременни жени от ромски произход са били назначавани фиктивно на работа във фирми-фантоми. След раждането превежданите от НОИ в Добрич суми са били прибирани от обвиняемите.
През 1999 година Снежана и Георги Великови получили данни за неосигурени бременни жени от села в областта от местните общопрактикуващи лекари. Срещу суми между 10 и 20 лева ромките се съгласявали да разпишат трудов договор и пълномощно за теглене на пари по банков път. Бременните са били назначавани като общи работници в наскоро регистрирани фирми, които не извършвали реална дейност.
Вчера районният съд в Добрич върна делото на Районна прокуратура. Магистратите прецениха, че липсва съвпадение между текстовото и юридическото формулиране на обвинението.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Izdirvat-tartorkata-na-grupa-tochila-pari-ot-NOI-70265
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.