1 млн. лева дава общината за шадравани
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 13.01.2009Коментари ()2093
© Varna24.bg
Осем шадравана и над 30 обществени чешми в центъра на Варна и Морската градина ще бъдат ремонтирани през следващите три години. Реновирането на водните съоръжения ще струва на общината 1 милион лева, съобщиха от пресцентъра й. Средствата ще бъдат заложени в общинския бюджет за тази и следващите две години. Най-вероятно необходимата сума ще бъде осигурена от фонд "Приватизация" или от програми, по които общината възнамерява да кандидатства. Администрацията ще събира офертите на мераклиите да ремонтират фонтани до 26 януари тази година. Предвижда се фирмата, спечелила конкурса, освен ремонтите да извършва и текущите разконсервация, експлоатационна и техническа поддръжка и зазимяване на шадраваните и чешмите. Тя ще проверява състоянието на силовите и осветителните инсталации и ще извършва изпитания и хидравлични проби. Освен това ще се почистват и пребоядисват тръбите, басейните и струйниците. През летните месеци, когато фонтаните функционират, водите в тях ще се третират с препарати и ще се почистват ежедневно от отпадъци. Крайният срок за изпълнение на планираните ремонти изтича на 30 декември 2011 г.

Още през есента на миналата година шефката на ОП "Инвестиционна политика" Росица Кирова прогнозира, че общината ще заложи пари за ремонт на шадраваните. Съоръженията са изграждани през 80-те години на миналия век и помпите и механиката по тях се нуждаят от подмяна. Договорът с фирмата, която в момента ги стопанисва - "Одесосстрой" изтича в средата на 2009 г., като общината й плаща за поддръжка 135 хл. лв. без ДДС.

Още осем вертикални хидравлични платформи за инвалиди ще бъдат изградени в пет подлеза във Варна. С такива ще се сдобият съоръженията до Икономическия университет и на спирка "Акациите". По две платформи ще бъдат монтирани в подлезите до автогарата, спирка "Явор" и сградата на кметство "Младост" в кв. "Трошево". Средствата за изпълнение на поръчката ще бъдат осигурени от тазгодишния бюджет, по функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи". Новите платформи трябва да са готови до края на тази година.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/1-mln-leva-dava-obshtinata-za-shadravani-72868
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.