Правят нова карта на Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 14.01.2009Коментари ()911
Нова карта на Варненска област ще прави Агенцията по картография и кадастър (АКК). Тя трябва да обхване топографията на Черноморския регион, около 20 км навътре в сушата. Заснети ще бъдат общините Варна, Аксаково, Аврен, Белослав, Бяла и Долни Чифлик. Изработването на такава карта се налага, защото старата не е актуализирана от повече от 20 години, обясни Иванка Казакова от агенцията. Моментното състояние на района ще бъде заснето от самолет. С него ще може да се проследи и дали евентуално са настъпили някакви промени в планините, реките, пътищата и другите големи обекти в района.

Изискванията към изпълнителя, който ще изработи картата са доста високи. Освен със собствено или наето въздухоплавателно средство фирмата, която спечели конкурса, трябва да има и голям набор от модерни GPS приемници. Очаква се картата да бъде готова до 2 години, добави Казакова. След този период целият регион би трябвало да разполага и с кадастрални карти. Към момента такива липсват напълно за общините Аврен, Белослав и Долни Чифлик, а за останалите те са частитчни. Така след две години всички населени места в тези общини ще разполагат с пълни цифрови регистри. Това значително ще улесни издаването на всички документи от службите по кадастър.

За общинските центрове ще бъдат разработени и кадастрални регистри. Те ще дадат информация за това къде са разположени наземните инфраструктура и комуникации, посочи Казакова.

Освен топографско заснемане във Варненско ще бъдат направени и редица други специализирани карти. За първи път на района ще се направи и такава съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Тя ще обхване ивица от 2 километра навътре в сушата, по протежение на целия морски бряг. С изработването на тази карта ще се даде ясна представа за това с колко и каква плажна ивица разполага страната ни, обясни експертът от АКК. Ще бъдат нанесени и всички острови, брегоукрепителни и защитни съоръжения.

Все още не е ясно колко ще струва на АКК изработването на всички тези заснемания във Варненско. Сигурно е обаче, че средствата ще бъдат осигурени от ведомствения бюджет, увери Казакова.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pravyat-nova-karta-na-Varnensko-73011
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.