Кметове скептични за реализация на строителните си програми
Автор: Екип Varna24.bg 16:44 / 24.01.2009Коментари ()476
Кметовете на варненските райони и селата от общината са изключително скептични, че ще бъдат реализирани строителните им програми за тази година, дори и в половината си обем. "Миналата година стойността на строителната ни програма беше 15 млн. лв., но от нея изпълниха съвсем малка част. Тази година сме заложили по-малко, но не се надяваме половината от тях да ни дадат", коментира кметът на "Приморски" Пламен Градинаров. Подобно мнение изказа и зам.-кметът на район "Одесос" Венцислав Кючуков. Причината е финансовата криза, която не подмина и община Варна. Предимство през тази година ще се даде на социалната програма, така че инфраструктурните проекти ще бъдат значително редуцирани, припомни и ресорният зам.-кмет Венелин Жечев. Той посочи, че се провеждат ежедневни срещи с районните кметове и по дирекции, за да се обсъди кои са най-спешните обекти. Жечев категорично отказа да посочи приблизителна сума, която ще бъде заложена в бюджета за реализирането на строителната програма.
Основно по жалби на граждани са съставили строителните си програми за тази година районните кметства и селата.
Най-мащабна като сума е инфраструктурната програма на район "Аспарухово". По-крупната сума от приблизително 16 млн. лв. е предвидена за решаването на инфраструктурните проблеми в "Галата". С най-скромни претенции пък е "Владиславово". Предимно детски площадки са заложили в програмите си селата от общината.

Малко повече от 7 млн. лв. е инфраструктурната програма на Каменар, каза кметът на селото Светослав Райков. Той посочи, че около 90 на сто от средствата са предназначени за реконструирането и изграждането на детския парк, както и за проектирането и прокарването на канализация в около 2/3 от населеното място. За да се закърпят най-спешните инфраструктурни нужди на Тополи, са необходими около 3 млн. лв., посочи кметът Ганка Димитрова. В селото искат изграждането на 2 нови детски площадки и още толкова спортни.

За асфалтирането на 4 улици и тротоарите им в Константиново са необходими 1,2 млн. лв. Общо строителната програма на селото е в размер на 1,6 млн. лв. Останалите средства са предвидени за строителството на детска площадка и подмяна на прекалено старото осветление на някои от улиците, посочи кметът Васил Дюлгеров.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetove-skeptichni-za-realizaciya-na-stroitelnite-si-programi-74455
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.