Две ефективни присъди за грабежи над възрастни хора
Автор: Екип Varna24.bg 13:28 / 27.01.2009Коментари ()816
Две ефективни присъди от 4 години и 8 месеца и 4 години и 9 месеца лишаване от свобода присъди днес Варненският окръжен съд на двама рецидивисти, ограбили брутално и със сила  възрастни  хора през миналата година. Двамата грабители се възползваха от привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", признаха вината и фактите, посочени в обвинителните актове  и получиха наказания под минимума предвиден от закона, който за грабеж при условията на опасен рецидив е 5 години "лишаване от свобода".

36 годишният Диан Ст. от с.Златина, Варненска област получи наказание 4 години и 8 месеца "лишаване от свобода" заради бруталния опит да извърши грабеж над 81 годишния Г. Недялков от същото село през януари миналата година. Двамата се срещнали в селската кръчма, където се черпили в компанията на други хора от селото. Диан забелязал, че дядото има пари и късно вечерта нахлул в дома му. Нападнал го със сопа, притиснал с нея тялото на стареца и след отказа му да даде парите от пенсията продължил с удари в областта на цялото тяло. Възрастният мъж оказал съпротива, но получил множество травми от тежкия побой, в това число  счупен лакет и ръка. Диан не успял да открие парите и щом старецът се развикал за помощ грабителят избягал от дома му. Осъжданият за други престъпления мъж признал вината си още в началото на следствените действия. Той ще заплати 6000 лв обещетение на пострадалия пенсионер за нанесените му неимуществени вреди и общо 668 лв на държавата за такси и разноски по делото.
    
Вторият, който получи ефективна присъда от 4 години и 9 месеца "лишаване от свобода" е 33 годишният бездомник Милко А. Мъжът, който водил скитнически живот се оказал в края на август миналата година в с.Китка, община Аврен. След почерпка в селската кръчма нахлул през прозореца в дома на 82 годишна старица, като преди това разбрал, че жената живее сама. Започнал да я души и след опита на възрастната жена да се съпротивлява той започнал да я удря по главата и тялото. Поискал пари и тя му дала единствените 50 лв, които имала, като помолила да й остави стотинки за хляб. Грабителят взел парите, избягал от дома на старицата и се укрил. Бил обявен за общодържавно издирване и задържан под стража едва през октомври миналата година. Милко е многократно осъждан, излежал е две присъди, има още две висящи наказателни производства.

Днешните присъди на ВОС подлежат на въззивен контрол в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.   



https://www.varna24.bg/novini/varna/Dve-efektivni-prisudi-za-grabezhi-nad-vuzrastni-hora-74787
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.