В Аксаково Таксата за смет остава без промяна
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 28.01.2009Коментари ()605
Община Аксаково ще запази същия нетен размер такса смет през тази година. Това прие на свое заседание вчера местният Общински съвет. Заради завишените данъчни оценки с над 50 на сто, от администрацията бяха принудени да намалят промила за такса смет. Населените места от общината са разделени в три групи, с оглед на различното повишение на данъка. За Аксаково промилът на такса смет е снижен на 2,2. До миналата година той беше 3,4 на хиляда, върху данъчната оценка. За селата неговата стойност бе 7 промила. Сега в Игнатиево и Любен Каравелове вече ще плащат по 4,5 промила, а във всички останали селища - по 4,75 промила. "Решихме да запазим налога за битовите отпадъци в същия размер, защото договорите с фирмите, извършващи сметопочистването, са подписани през миналата година и не са променени", обясни зам.-кметът Ирина Величкова.

С около 3 млн. лв. по-малък ще е бюджетът на Аксаково за тази година, в сравнение с предходната, каза кметът Атанас Стоилов. Предварителните прогнози за макрорамката сочат, че тя ще е в порядъка на 8,5 млн. лв. Заради силно ограничените средства в местната хазна, пари за реализация на инфраструктурни проекти ще се търсят предимно от оперативните програми, посочи Стоилов. Той добави, че в бюджета приоритетно ще се заложат средства за разработване на проекти. Дори и да не успеем да спечелим веднага финансиране, то поне ще имаме готови проекти, аргументира решението си градоначалникът. Той добави, че като цяло бюджетът ще е изключително рестриктивен и повече пари ще бъдат заложени единствено за поддържане на осветлението и зелените площи в общината.

На заседанието си вчера местният парлемент е взел решение за разкриването на две нови профилирани паралелки в СОУ "Св. Климент Охридски". По настояване на учебното заведение там вече ще се обучават специалисти в областта на туризма и текстообработката. Няма да бъде закривана и паралелката, в която се обучават продавач-консултанти, увери Величкова. Класът беше разкрит през миналата година с решение на Общинския съвет, припомни тя.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/V-Aksakovo-Taksata-za-smet-ostava-bez-promyana-74904
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.