Откриват със супер модерен апарат остеопороза само за една минута
Автор: Екип Varna24.bg 13:21 / 28.01.2009Коментари ()8000
Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса. Tова води до повишена чупливост на костите. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена "ТИХИЯ КРАДЕЦ". Поради липсата на съществени оплаквания много често клиничната изява на заболяването е свързана със счупване на гръбначен прешлен или бедрена шийка. Тези фрактури могат да имат фатални здравни последици, свързани с големи разходи за лечение и възстановяване на пациентите.

Остеопорозата е третото по мащаб социално значимо заболяване. В момента по Света от остеопороза боледуват над 200 млн. жени, а в България техният брой е над 500 000. От това заболяване не са пощадени и мъжете.

Откриването на пациенти с остеопороза или заплашени от това заболяване е възможно да се осъществи посредством изследване, наречено остеометрия. Златен стандарт в методите за определяне на костната плътност е рентгеновата остеометрия, която все още е малко разпространена в България.

В МБАЛ "Св. Марина " - гр. Варна, под ръководството на доц. д-р Кирил Христозов, началник Клиника по Ендокринология, се откри нов остеометричен кабинет с модерен апарат, който има възможност да определя костно-минералната плътност на всички кости, включително и най-рисковите зони - гръбначни прешлени и бедрена шийка. Това ще позволи по най-точен начин да се открият пациентите с това заболяване, да се определи фрактурният им риск, както и да бъде проследяван ефекта от провежданото лечение. Апаратът отчита костната плътност чрез двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия, сочен като най-точен метод в момента. Други негови предимства са минималното облъчване на пациента и кратката продължителност на изследването - около 1 минута.
Всеки желаещ може да проведе това изследване на преференциална цена, най-ниска за страната, след записване на тел.302851 вътр.1207 или директен 978 207.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkrivat-sus-super-moderen-aparat-osteoporoza-samo-za-edna-minuta-74958
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.