Известна наша майонеза заблуждава потребителите | ||||||
| ||||||
От организацията посочват, че наименованието "домашна" за този продукт буди недоумение, тъй като според информацията на етикета се приготвя от яйчен прах. А домашната майонеза се приготвя от яйца, олио и оцет или лимон. В тази на "Олинеза" има и калиев сорбат като консервант, който също не е традиционна съставка за домашни продукти - натурални и изчистени от консерванти. Друго, което правело впечатление, е, че храна, която е индустриално производство, се предлага с определение "домашна", което е характерно за по-добра и по-качествена храна. Продуктът на "Олинеза" имал и срок на годност от 4 месеца при условия на съхранение от 2 до 18 градуса, а след отварянето - в хладилник до 10 дни. От КЗП посочили, че за продукта на "Олинеза" няма нормативно основание за използването на определението "домашна". При общоприети наименования е необходимо да се избягват заблуда и подвеждане на потребителя, като се твърди, че храната притежава особени характеристики, при положение, че всички подобни храни имат такива. Използваното определение "домашна" придавало специфично предимство на продукта пред останалите, което го определя като приготвен по домашна рецепта или в домашни условия. Това предполага използването на автентични продукти при приготвянето, а не на техни заместители за масово производство. В случая наименованието на продукта "домашна майонеза" в допълнение с картинното изображение на истинско яйце категорично подвежда потребителите, че продуктът е произведен при определени условия, отличаващи се от нормалното производство на масовата майонеза, и чрез използването на истински продукти, а не техни заместители. В четвъртък Федерацията на потребителите в България, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните подписаха меморандум за сътрудничество. Трите организации ще работят съвместно за по-всеобхватна и ефективна защита на потребителските права. Основен акцент на съвместната инициатива е по-добрият надзор на пазара с храни, безопасността и качеството на предоставяните обществени услуги. |