Рибарите на тест за СПИН и сифилис
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 06.03.2009Коментари ()745
Рибарите ще получават свидетелство за правоспособност да управляват лодките си, след като бъдат изследвани за всевъзможни заболявания. Списъкът в медицинските свидетелства включва дори СПИН и сифилис. Медици от „Многопрофилна болница за активно лечение" ЕООД (бившата Транспортна болница) посочиха, че „чумата на века" може да се предаде по кръвен път, ако риболовецът се убоде и кръвта му проникне в рибата.

Строгите изисквания предизвикаха недоволството на рибарите и ръководството на „Морска администрация". В докладна записка до Министерството на транспорта началник на отдел „Кадри" в „Морска администрация" к.д.п. Александър Първанов посочва, че според Международна конвенция STCW-78 и Наредба 6 за компетентност на морските лица те трябва да отговарят най-вече на изискванията за слух и зрение.

Той посочва още, че цената на медицинските свидетелства е няколко пъти по-висока, отколкото в София или Бургас. „За един рибар цена от порядъка на 160 лева за медицинско свидетелство е твърде висока. Нямаме нищо против това, но за тези, които са членове на екипажи на корабите от задграничното плаване, където заплащането е голямо" - посочва Първанов.

Изискванията са задължителни дори за най-ниската правоспособност „Водач на кораб до 20 БТ", което включва плаващите от крайбрежното плаване и дори любители лодкари, които излизат на море 1 - 2 пъти в годината. От администрацията предлагат те да ползват услугите на личните си лекари, които също са одобрени от държавата. В момента свидетелствата се издават само в Транспортна болница. В момента се извършва подмяна на свидетелствата. Става въпрос за около 27 хил. моряци и рибари.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ribarite-na-test-za-SPIN-i-sifilis-80074
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.