Министерство откри пропуск в общинската карта на шума
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 10.03.2009Коментари ()528
Забележка към изработената от общината шумова карта на Варна е отправило здравното министерство, съобщава вестник "Позвънете Новини". Документът е готов от месеци, но беше изпратен във ведомството за становище. За да каже тежката си дума, екземпляр получи и Министерството на околната среда и водите. Съгласуването с двете ведомства се налага, тъй като подобен документ се прави за първи път у нас и няма установен образец. Министерствата от своя страна трябваше да посочат пропуските - ако има такива, за да се отстранят преди документът да влезе в сила. Стратегическата карта за шум на територията на община Варна се разработва съгласно Закона за защита от шум в околната среда.

Забележката на здравното ведомство е, че в заданието не са били нанесени обществените сгради - сред които общината, Драматичният театър "Стоян Бъчваров", Фестивалният комплекс и други. Фирмата, изготвяща проекта, поръчан от местната администрация, първоначално е пропуснала да ги впише, а в последствие ги е добавила на допълнителен документ, който обаче не е част от общата шумова карта. Сега фирмата ще трябва да преработи проекта, за да добави сградите. Общински служители увериха, че пропускът няма да оскъпи картата и тя ще се вмести в стойността на обществена поръчка. Тя е на стойност 250 хиляди лева и бе спечелена от белгийска компания с подизпълнител - варненска фирма.

Самата карта представлява обемна цветна книга, в която систематизирано са описани факторите, които произвеждат шум на територията на общината. Отделните компоненти на документа описват децибелите, произтичащи от автомобилния, железопътния и въздушния транспорт, от промишлените дейности, както и нивата на шум в различните райони на града. В картата е налице и диференциация на допустимите норми в различните зони на общината. В центъра на града например позволените стойности на шума са по-високи от тези в кварталите.

Веднага щом бъдат нанесени корекциите, картата, която е написана на английски език, ще бъде преведена. След това предстои одобрението й от местния парламент, с което документът ще добие статут на официален и всички граждани ще имат достъп до него. През тази година се очаква на базата на картата да се изготви и план за действие с мерки за намаляване нивата на шумовото въздействие в най-засегнатите райони.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ministerstvo-otkri-propusk-v-obshtinskata-karta-na-shuma-80536
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.