Общински шеф работи във фирма на дъщеря си
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 12.03.2009Коментари ()1843
Началникът на дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране" в община Варна арх. Лиляна Куцарова работи в условията на конфликт на интереси. За това сигнализира читател на "Позвънете Новини". Проверка на вестника показа, че дъщерята на общинския шеф - Искра Николаева, е едноличен собственик на фирма за проектиране "Лагис". На интернет страницата на архитектурното бюро дори е посочено, че Куцарова е част от екипа му. По думите на Николаева, услугите на майка си тя ползвала винаги когато имала нужда от консултация. Дъщерята заяви обаче, че отношенията им не са регламентирани с трудов или граждански договор. Според Николаева не можело да става въпрос за конфликт, дори и при изпълнение на общински поръчки.

В попълнената през миналата година и публикувана на сайта на общината декларация за липса на конфликт на интереси Куцарова отбелязва, че не влиза в такива по нито една от посочените графи. В документа изрично се изисква да се посочат всички свързани с нея лица, които имат търговски и финансов интерес, рефлектиращ върху неговата работа. В тази графа Куцарова собственоръчно е попълнила, че такива няма. Съгласно Наказателния кодекс за деклариране на данни с невярно съдържание се рискува затвор до три години и парична санкция.

Прекият началник на Куцарова, зам.-кметът по инфраструктурата арх. Венелин Жечев посочи, че Куцарова не подписва документи. Ако е посочила в декларацията дейността на фирмата на дъщеря си и ако свързаното лице не поема общински поръчки, според юристите не предствлявало проблем държавният служител принципно да заема длъжността, добави зам.-кметът. "Лагис" ЕООД обаче през миналата година работи по общинска поръчка, когато подписва договор за проектирането на новата онкологична болница в "Аспарухово". Там възложител е именно общината.

"Не съм участвала в конкурса по избор на фирмата, която ще работи по проекта за онкоболницата". Така арх. Куцарова коментира за "Позвънете Новини" факта, че наследницата й работи по общинска поръчка.

Тя посочи, че компанията на дъщеря й дори не се е явявала на този конкурс. Фирмата й била поканена да направи проекта от избрания от общината строител, поясни общинският началник. Куцарова отрече да работи в условията на конфликт на интереси. Такива липсвали, допълни тя, защото не участва в одобряващи органи, както и няма право да подписва разрешителни за строеж.

От създаването си до момента проектантското бюро е работило за около 30 големи обекта във Варна. Повечето са жилищни кооперации, но сред тях има и по-различни проекти - като - Мол Варна, Гранд мол и жилищния комплекс в центъра на Варна - "Оркид Гардънс". В коментарите на архитектите не бе пропуснат и фактът, че синът на арх. Жечев също е съсобственик на архитектурна фирма. Зам.-кметът уточни, че в своята декларация изрично е отбелязал този конфликт на интереси. "Това не е изолиран случай. Ако системата не позволяваше на колегите архитекти да набират работа, заемайки административна длъжност, никой можещ архитект не би работил в администрацията", каза за "Позвънете Новини" председателят на варненската секция на Съюза на архитектите Димитър Стефанов. В случай че тази практика трябва да се промени е необходимо или да се завиши значително заплащането на труда на тези служители, или да им се позволи да работят и на частно. По този начин те ще носят публична отговорност за действията си, смята арх. Стефанов. Въпреки това Стефанов не отрече, че нивото на административното обслужване е ужасно. Прецедент е да бъде спазен законоустановеният срок за разглеждане и приемане на проекти. Според него, е необходимо да се промени напълно системата, по която работи администрацията и да се поставят всички граждани в равноправно положение.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinski-shef-raboti-vuv-firma-na-dushterya-si-80893
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.