Златният стандарт: След инфаркт - до 1 час в болница
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 18.03.2009Коментари ()1573
Златният стандарт за лечение на остър инфаркт изисква до 1 час от настъпването на сърдечния проблем пациентът да получи адекватно лечение в здравно заведение. "Това е оптималното време, в което може да се окаже най-добрата медицинска помощ, преди да са започнали да загиват участъци от сърдечния мускул", каза проф. Николай Пенков. Идеалният вариант е ангиопластика с поставянето на сърдечен стент. Две клиники за ангиопластика за район като Варна са нужни, за да бъде обслужвано населението от 1 млн. души от района.

Затова от Българския кардиологичен институт смятат, че пречките, особено изкуствените, които се поставят пред частните инвестиции в родното здравеопазване, трябва да паднат. Три от новите кардиоклиники на института работят за своя сметка, без да имат договори с касата. "Очакваме всеки момент две от клиниките ни да сключат договор, защото изтече нормативно определеният срок за получаването на акредитация", допълни д-р Славейко Джамбазов.

Неотдавна конфликтът между Българския кардиологичен институт и д-р Емил Райнов като председател на Управителния съвет на НЗОК излезе извън рамките на благоприличния тон. Въпреки това идеята е да се работи в името на хората.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zlatniyat-standart-Sled-infarkt-do-1-chas-v-bolnica-81813
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.