Стоматолози: Ромските деца не знаят какво е четка за зъби
Автор: Екип Varna24.bg 10:19 / 02.04.2009Коментари ()653
© Varna24.bg
Част от ромските деца не знаят какво е това четка и паста за зъби, сочат наблюденията на стоматолозите след проведените през миналата година профилактични прегледи при подрастващите. Управителят на Дентален център І във Варна д-р Слава Даковска подчерта, че проведените до момента прегледи при деца на възраст 10-12 години показват, че те вече имат по няколко кариеса и дори извадени зъби. Основната вина за лошото стоматологично здраве при тях се дължи на нехайно отношение на родителите, категорична е тя. Ако децата се водят редовно на преглед при специалист, няма да се стига да тежки пулпити и необходимост от вадене на зъби. Още повече, че за децата до 18 г. всяка година по линия на здравната каса се полагат преглед и четири дейности - поставяне на пломби при кариес и вадене на зъби.

"Усложнения като пулпити, когато вече има болка, са платени. Обикновено родителите водят децата си, когато състоянието на зъбите им се влоши. Тогава вместо редовно да се прави профилактика и да се поставят пломби, се налага да лекуваме корени или пулпити. Да не говорим, че се стига и до вадене на постоянни зъби", допълни д-р Даковска.

Безплатни прегледи организира Дентален център І, съобщи още д-р Даковска. Прегледите ще обхванат не само децата до 18 г., но и възрастното население на града и ще продължат през целия месец април. Стоматологичният център подкрепя решението на Българския зъболекарски съюз април да се превърне в месец на активна профилактика на населението. В Денталния център скринингът на деца ще се провежда от 4-ма стоматолози. Прегледите ще се извършват с предварителни записвания при децата и възрастните, уточняват от стоматологичния център.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Stomatolozi-Romskite-deca-ne-znayat-kakvo-e-chetka-za-zubi-84089
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.