Набират доброволци за медици на плажовете
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 06.04.2009Коментари ()688
© Varna24.bg
Работен семинар ще се проведе в ДКЦ I "Света Клементина"
В ДКЦ I "Св. Клементина" - Варна, набират доброволци за медици на плажовете. В края на април в сградата на центъра се организира тридневен работен семинар за обучение за оказване на първа помощ и лечение при медицински инциденти, случващи се на морския бряг. Времетраенето е 16 часа, разпределени по теми на 27,28 и 29 април т.г. и ще се проведе в сградата на ДКЦ I "Св. Клементина". Както е известно, центърът вече трета поредна година обслужва по-голямата част от плажовете във Варна и част от курортите, за което осигурява квалифицирани специалисти и транспорт от първия до последния ден на туристическия сезон. Тази година за обезпечаване на достатъчно медицински екипи и разширяване на дейността управителят д-р Иван Иванов привлече специалисти от университетската болница "Св. Марина" за провеждане на обучителния семинар. Гост - лектори ще бъдат доц. д-р Вилиян Платиканов, д-р Св. Вачкова и медицинската сестра Св. Маркова от КАИЛ - Клиниката за анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Марина", както и д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ I "Св. Клементина".

В момента се набират кандидати за участие, като темите на семинара за съобразени с най-важните изисквания за оказване на първа помощ и лечение при водни инциденти. В края на курса участниците ще получат съответен сертификат, специфичен за лекарите и за медицинските сестри, без който няма да имат право да работят в медицинските екипи на плажовете. Набират се лекари и медицински сестри от всички лечебни заведения в региона, като желаещите могат да се обадят за записване на д-р Иван Иванов на телефони 608 001 и 0896/644 766 всеки работен ден от 9 до 17 часа, както и на телефон 613 106, главен специалист "Човешки ресурси" Юлияна Захариева.
След въведение в условията, при които се осъществява медицинското осигуряване на големи групи почиващи ще има лекции, свързани с оказването на първа помощ с посочване на най-важните показатели, характеризиращи жизнената активност. Ще се наблегне на различните състояния, при които трябва да се действа бързо и адекватно на морския бряг при водни инциденти, като остра дихателна недостатъчност и клинична смърт, давене и удавяне - особености и лечение. През втория ден курсистите ще се запознаят с базата за първа помощ и лечение при инциденти на почиващи, като алергични реакции, сърдечни кризи, неврологични кризи, кръвоизливи, костни фрактури и др. Ще се акцентира и върху дейностите, които трябва да осъществява и медицинската сестра от пункта на плажа. Ще се представят пособията за оказване на първа помощ при дихателна недостатъчност и сърдечно спиране, включителни кислородотерапия и хипербарна оксигенация, както и преценка на състоянието за трансфер в болница, когато е необходимо. Целият трети ден ще бъде посветен на практически упражнения върху манекени. Д-р Иванов съобщи още, че времето за записване е достатъчно за набирането на желаещи, а провеждането на семинара е навременно точно в навечерието на активния туристически сезон. След завършването на курса медиците могат да бъдат включени в специализираните екипи на ДКЦ I "Св. Клементина", които по традиция обслужват основните варненски плажове, обекти в курорта "Св. Константин" и други плажни ивици. При възможност и след договаряне с концесионерите тази година обектите могат да бъдат увеличени, което ще е още един плюс за морската столица, осигуряващи спокойствието, здравето и безопасността на плажуващите наши и чужди туристи, добави д-р Иван Иванов.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nabirat-dobrovolci-za-medici-na-plazhovete-84635
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.