Представители на пристанища от Европа обсъдиха круизния трафик във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:30 / 08.04.2009Коментари ()677
© Impact Press Group
На 2 и 3 април 2009 г. община Варна беше домакин на първата работна среща по проект "Круизен трафик и градско обновление на града - пристанището, ключов фактор за устойчива икономика, социално и градско развитие" (CTUR) на програма URBACT II. Присъстваха представители от секретариата на програма URBACT II в Париж, от водещата организация на проекта община Неапол (Италия), както и от партньорските организации общините Аликанте (Испания), Дъблин (Ирландия), Матосиньос (Португалия), Хелзинки (Финландия), Триест (Италия) и Пристанищни власти на Неапол (Италия), Пристанищни власти на Доуро (Португалия) и регионални власти на Валенсия (Испания). В срещата взеха участие представители на местната работна група от град Варна, чийто членове са от община Варна, Техническия университет - Варна, Висшето военноморско училище - Варна, Туристическата камара, Търговско-индустриалната камара, Пристанище Варна, Морската камара, Морския клъстер и варненския офис на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Всеки един от партньорите на проекта представи развитието на круизни терминали в техните градове, възникналите проблеми и възможните решения за преодоляването им. Чуждестранните представители се запознаха с работата на Пристанище Варна и с идеята за превръщането на Пристанище Варна-Изток в круизен терминал с атракционна зона, която да е неделима част от града. Членовете на местната работна група - Варна, имаха възможност да научат за добрите практики и опита на други европейски държави, което ще спомогне за изграждането на добър и ефективен Местен оперативен план за действие, чрез който да се повиши влиянието на круизния трафик върху възстановяването на градската пристанищна зона и икономическото и социалното развитие на община Варна.

Това е първата среща на партньорите по проекта. В периода на реализация до 2011 г. ще бъдат организирани още 8 семинара в останалите градове партньори по проекта, с цел обмен на информация, нови идеи и създаването на работещ местен оперативен план за действие с интегрирани стратегии за осъществяването му.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Predstaviteli-na-pristanishta-ot-Evropa-obsudiha-kruizniya-trafik-vuv-Varna-85048
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.