Разнобой между екоминистерството и общината за плана на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:23 / 14.04.2009Коментари ()811
© Varna24.bg
Общият устройствен план (ОУП) на Варна е на път да скара Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и общината. Министър Джевдет Чакъров категорично отрече вчера във Варна обвиненията, че неговото ведомство бави проекта. По думите на Чакъров причината ОУП да не е разписан все още от МОСВ е това, че общината не е внесла екологичната оценка на проекта, както и доклада за съвместимост за защитените територии. От няколко месеца кметът на Варна Кирил Йорданов настойчиво твърди, че именно екоминистерството бави проекта с отказа си да одобри двата документа. По думите на екоминистъра обаче неговото ведомство има голямото желание ОУП на Варна да влезе в сила и моментално ще разпише документите, щом му бъдат предоставени.

"Очакваме внасянето на докладите за екологична оценка и оценка за съвместимост от община Варна. Уверявам ви, че има пълно съдействие и от министерството, и от регионалната ни структура. Варна трябва да има своя актуализиран общ устройствен план и в това отношение оказваме и ще окажем съдействие. Веднага след като документите бъдат внесени, ще бъдат разгледани и ще има обществени обсъждания", заяви Чакъров.

Видимо раздразнен кметът на Варна Кирил Йорданов отказа да коментира думите на министър Чакъров. Той обеща да представи позицията на общината на редовния си брифинг днес.

Екипът, разработващ екологичната част на ОУП, твърди, че в действителност е представил на министерството необходимите документи още през август миналата година. За да се изготви оценката за съвместимост, която е приложение към екологичната оценка, през април е поискано указание от МОСВ. Това поясни за "Позвънете Новини" ръководителят на екипа, разработващ екологичната част към проекта, Людмил Икономов. Такова не е получено до декември, въпреки че по норматив министерството имало 14-дневен срок, за да отговори. В получените от министерството препоръки в края на миналата година изрично е отбелязано, че общината трябва да възложи изработването на моментна оценка на състоянието на защитените територии. Това не е никак изгодно за общината и кмета, защото означава, че трябва да се наемат хора, а средства за това няма заложени в бюджета, каза Икономов. Той добави, че принципно задължение на държавата е да се грижи и наблюдава защитените зони. Още в началото на годината кметът е подписал и изпратил писмо до МОСВ, в което ги моли да прецизират текста в препоръката си, обясни Икономов. Градоначалникът е поискал оценката за съвместимостта да се извърши на база съществуващите данни, без да е необходимо общината да прави допълнителни разработки. Все още обаче няма отговор от министерството дали ще се съобразат с искането на местната власт, посочи специалистът.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Raznoboi-mezhdu-ekoministerstvoto-i-obshtinata-za-plana-na-Varna-85959
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.