86 на сто от общините с проекти по “Околна среда”
Автор: Екип Varna24.bg 10:24 / 14.04.2009Коментари ()437
86 на сто от всички общини у нас вече са подали проекти по оперативна програма "Околна среда". Това заяви във Варна министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. "В началото ги призовавахме да се събудят, а те вече не само, че са го направили, а са и много активни", коментира екоминистърът. Като авансови плащания към тях вече са преведени около 30 млн. лв., добави той. Всички те имали готовност и междинни плащания и вероятно трябвало да се действа по-активно от страна на ангажираните институции, за да се задоволят нуждите на местните администрации. Чакъров за пореден път потвърди готовността си за пълно съдействие за изграждането на пречиствателни станции по Черноморското крайбрежие.

Всички 507 млн. лв. по програма ИСПА вече са договорени, остава да се разпределят само възникнали икономии, каза още екоминистърът. Той добави, че миналата седмица е обявен последният лот от водния цикъл на София на стойност 17,1 млн. евро. Средствата от ИСПА са вложени преди всичко в играждането на водна инфраструктура, такава за подобяване качеството на въздуха и за подобрения в сектор отпадъци. "Там вече сме се уточнили в Европейската комисия. Комитетът за наблюдение, който заседава преди няколко дена, утвърди концепция и база от критерии, които да определят как директно да се предоставят средства на общините", посочи той.

Като по-важно обаче Чакъров определи това, че продължава работата по изграждането и рехабилитацията на водната инфраструктура.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/86-na-sto-ot-obshtinite-s-proekti-po-Okolna-sreda-85961
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.