Държавата и Е.ОН срещу асоциация за екологична енергия
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 15.05.2009Коментари ()679
© Varna24.bg
Държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, и "Е.ОН България Мрежи" влязоха заедно в съдебна битка срещу Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ). Браншовата организация обжалва текстове от Наредбата за присъединяване към енергийната мрежа във Върховния административен съд. В ролята на защитник на нормативния акт влиза енергийното министерство. Позицията му е подкрепена и от "Е.ОН България Мрежи", както и от "ЕВН България Електроразпределение". Делото е открито и всеки може да се присъедини към иска, посочи адвокатът на асоциацията Светослав Спасов. Той уточни, че единственото, което се изисква, е да попълнят молба, в която да обяснят подробно с кои текстове точно не са съгласни.

Според АПЕЕ, в нормативния акт имало текстове, които били необосновани и неясни. С наредбата се създавал и нов бизнес за енергийните дружества, добави юристът. Той визира възможността те да дават консултации срещу заплащане. Дали те ще бъдат полезни на възложителя, обаче никога не било гарантирано. И в този бизнес енергийните дружества били монополисти, защото нямало с кой друг да се провеждат консултациите, притесняват се от неправителствената организация.

"Това, което се получава е, че могат да те препращат от едно към друго дружество. Изключително хлъзгаво са определени сроковете за изпълнение на задълженията на енергийните компании", каза още адвокатът.

Според председателя на АПЕЕ Велизар Киряков, се задавала лавина от искове срещу енергийните дружества.

От Е.ОН обясниха, че се присъединили към делото, за да следят отблизо развитието на проблема. Освен това от дружеството не виждат пороци в нормативния акт. Напротив, наредбата много ясно регламентирала всички стъпки и процедури за присъединяване към разпределителната мрежа. Отмяната на обжалваните текстове в никакъв случай намало да доведе до по-ясна и изчерпателна регламентация на проблема.


(c) Presscenter.bg


Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Durzhavata-i-EON-sreshtu-asociaciya-za-ekologichna-energiya-90391
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.