Пловдив изпреварвал Варна с научни проекти
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 15.05.2009Коментари ()543
© Varna24.bg
Варна изостава от Пловдив по отношение на кандидатстването с научни проекти по различни европейски програми и фондове. Университетите в града под тепетата били много по-активни и ефективни в изготвянето на научни разработки, коментира в морската столица Албена Вуцова, директор на Дирекция "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката. Пловдивските ВУЗ-ове били особено силни в областта на биотехнологиите и храните, докато Варна не използвала достатъчно възможностите си за научни постижения в морските технологии, екология и бизнес, е мнението на Вуцова.

Тя представи във варненския Икономически университет възможностите за финансиране на научни проекти на висши учебни заведения и институти. По думите й, към момента те могат да се възползват от шест големи европейски програми, две регионални донорни програми, както и от националния фонд "Научни изследвания", чийто бюджет тази година е завишен на 100 милиона лева. Финансирането на отделен проект може да варира от 50 000 до 200 000 евро, поясни шефката на Дирекция "Научни изследвания". Ако става въпрос за мащабна регионална инициатива, грантът може да достигне и един милион лева.

Като цяло университетите в страната не са много активни, посочи Вуцова, позовавайки се на резултатите от минали години. През 2008 г. участие в международни програми са имали само Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" и Медицинският университет в града. И петте ВУЗ-а в морската столица обаче са подали документи по фонд "Научни изследвания".

Безспорен лидер по усвояването на европейски средства за развитие на науката в Балканския регион пък била Гърция. Особено активна напоследък била и северната ни съседка Румъния, която работела усърдно в областта на нанонауките и технологиите.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Plovdiv-izprevarval-Varna-s-nauchni-proekti-90397
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.